Tredelad bild. Vänster: ”Kåt glad” HPV-vaccin slogan. Mitten: Barnmorska med headset. Höger: Hand håller HPV-spruta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om flockimmunitet mot HPV uppnås kan livmoderhalscancer utrotas. Barnmorskan Ebba Forslund tror många missar möjligheten att vaccinera sig gratis för att livet kommer emellan. Det har hon ändrat på genom en enkel men lyckad metod. Foto: SVT

Så löste barnmorskan Ebba flockimmunitet mot HPV i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Om 70 procent av kvinnor mellan 26 och 31 år vaccinerade sig mot viruset HPV så skulle livmoderhalscancer utrotas. Problemet? Vaccinationstakten har gått trögt.

Barnmorskan Ebba Forslund i Norberg hittade en lösning – och nu har kommunen uppnått flockimmunitet mot viruset.

Ebba Forslund är ensam barnmorska på Norbergs vårdcentral där cirka 84 kvinnor mellan 26 och 31 år (födda 1994-1999) är listade. Av dem var 40 personer inte vaccinerade mot HPV, ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

Skulle tillräckligt många vaccinera sig så uppnås flockimmunitet vilket gör det svårare för en sjukdom att sprida sig, även om någon i gruppen inte är immun.

Uppnådde flockimmunitet – på fem månader

När Ebba Forslund fick listan med alla ovaccinerade kvinnor framför sig föddes en idé – och fem månader senare har kommunen uppnått flockimmunitet mot HPV.

– Nu är jag uppe på närmare 80 procent, säger Ebba Forslund, barnmorska.

Nu vill hon dela med sig av sin lösning och hoppas att den kan inspirera andra barnmorskemottagningar. I klippet ovan förklarar hon hur hon gick till väga.

Uppdatering: Efter SVT publicering har Ebbas metod hyllats och fått stor uppmärksamhet – men också kritik. Det har lett till att Region Västmanland pausat metoden. Kritiken har framförallt handlat om att de försett Ebba med en lista över ovaccinerade – och om det är förenligt med GDPR och patientsekretess.

Vaccinationsgraden av HPV för kvinnor födda mellan 1994-1999. Foto: SVT Grafik

Frågor om hpv-vaccinet

Så löste jag det

Det här är en del i SVT:s satsning Så löste jag det.

Har du stött på ett problem i din vardag, och hittat ett kreativt sätt att lösa det? Kan din lösning hjälpa andra?

Nu kan du berätta i SVT:s satsning, hör av dig till salostejagdet@svt.se!

Så löste jag det

Så löste jag det

Berit jonsson torsås • Jag har betalat

Nicklas • Det är dyrt att vara fattig. Om du har sparat så kan du göra saker som är ekonomiskt bra på sikt. Om du inte lagt undan kan du behöva betala ett högre pris för att du inte har råd att vänta eller inte kunde köpa när något var billigt.

Nej till smutsig pengahandel • Vi bör förbjuda mikrolån och ränta.

Perspektiv • Klarna har varit min räddning för att kunna ha råd med mat på bordet månader där jag haft väldigt låg inkomst. Väldigt tacksam för Klarna kortet!

Kenta • Den bästa affären o lösningen är att betala vid köpet, annars får man spara tills man har pengarna. Ha aldrig skulder.

CLASSE • Anser stt Klarna är ett suveränt betalningsmedel väljer alltid Klarna om möjlighetfinns ibland betalar jag direkt ibland på förfallodagen har enormt bra koll på mina fakturor. Heder åt Klarna. Det negativa är att dom inte hjälper till om det är strul med tex Temu Schein som skulle stängas ute av Klarna

Lärarn • Skolan lär ut privatekonomi i ämnet hemkunskap. Där tas begrepp som lån, ränta och faktura upp, bland annat. Kanske menade du att du själv inte fick lära dig detta under din skolgång.

Sören • En bidragande anledning är också att alla bedrägerier över telefon och Internet har ökat markant.

Jag anser att KLARNA är bra. För det har hänt mig att jag inte har fått varorna innan betalning ska • göras, det hände nyligen varan kom flera veckor försent. Alltid få först betala sen och betalar alltid i tid.

Richard • Det är ju ganska simpelt! Har du inte råd att betala med egna pengar, varför handla? Ibland måste man ju stå över ett bra erbjudande och det är ju det som är hela iden med att vara ansvarsfull och ha ett bra penga omdömme, jag är investerare och jag köper näst intill aldrig något på avbetalning har jag inte pengarna på kortet eller i fickan, varför skall jag få ha det? Sjukt simpel teknik att använda sig av om man är pengar smart, men folk handlar ju fan allt på faktura eller kredit i dag! Jag förstår ett huslån, ett mobil abonemang eller ett bil lån, men att handla den där jackan eller tröjan, varför? Jag håller också med Jani att det borde ingå i skolans läroplan hur man har hand om sin ekonomi och hur man hanterar köp och krediter! Ta bort eller minska på något och ägna 1h eller så varannan vecka från 7:an-9:an, lär ut vad ett lån är osv. Det pratas inte ett skit om det i skolan alls. Det borde verkligen ingå i läroplanen för elever.

Hej Richard, som Robert nämnde här så ingår ekonomi bland annat i skolans hem- och konsumentkunskap.

Jörgen • Tycker staten det vill säga vi. Betalar alla skulder o alla fpr en chans att börja på ny kula. Många med skulder får aldrig chansen o bli skuldfri o betala skatt o bidra till samhället. En liten kostnad i det stora ,typ 300 miljarder till försvaret hörde jag ,o vet att om man känner ,att man strider för nåt man tycker om eller tror på så är mycket vunnet. Låt de som sitter i skiten oavsett anledning får känna att de är värda nåt så blir det bättre. Jörgen sääv

Tror du att de som tagit lånen och fått skulder lär sig att hantera sin ekonomi om skulderna betalas av?

DET HÄR ÄR HPV

HPV (Humant papillomvirus) är en virusgrupp som består av över 200 virustyper, där några typer kan orsaka cancer, bland annat livmoderhalscancer, analcancer, cancer i svalgregion och i könsorgan.

Viruset sprids via hud- och slemhinnekontakt och är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. För majoriteten märks inte infektionen av och den läker ut av sig självt, men för några utvecklas infektionen till cancer.

Varje år får omkring 1 000 kvinnor och 550 män i Sverige någon form av cancer som kan orsakas av HPV. Över 8 000 kvinnor behandlas årligen för cellförändringar, 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så löste jag det

Mer i ämnet