Fyra personer i olika klädesplagg står mot en bakgrund av byggnader och träd. Den första personen bär en grön jacka med en vit kapuschong, den andra är klädd i en svart jacka med en blå tröja under, den tredje har en blå väst och den fjärde en grå tröja. Bakgrunden visar höstfärger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har du funderat på att bli lärare?” ”Vad skulle få dig att välja om?” Hör MDU-studenterna – som valt andra banor – om läraryrket. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Studenter om läraryrket: ”Känns som ett tufft jobb med dålig lön”

Publicerad

De sökande till landets grundlärarutbildningar har blivit färre. SVT Nyheter Västmanland frågade studenter på andra utbildningar hur de ser på läraryrket och om något skulle kunna få dem att byta bana.
– Det känns som ett tufft jobb i dagens samhälle, säger Felix Filipson som läser tekniskt basår vid MDU.

På tio år har grundskollärarnas medellön ökat med 33 procent i hela landet, från 29 200 kronor 2014 till 38 900 kronor. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det är en större ökning jämfört med ökningen för hela arbetsmarknaden, som låg på 27 procent under samma period.

Trots det minskar ansökningarna till grundlärarutbildningarna vid landets högskolor och universitet, enligt en sammanställning som SVT Nyheter gjort.

I videon: MDU-studenterna om läraryrket: ”Väljer hellre något tekniskt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet