Medvind för svenska trätorn

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort startar världens första storskaliga tillverkning av trätorn till vindkraft i Sverige. Förhoppningen är att ytterligare öka vindkraftens hållbarhet.

Så sent som i maj förra året restes Modvions första trätorn på Björkö utanför Göteborg. Nu blir världens ledande vindturbintillverkare danska Vestas delägare i företaget, med målsättning att föra in trätornen i sin produktlinje för att minska sina klimatavtryck. Det innebär nya fabriker och fler anställda vid svenska Modvion, som i dag har en utvecklingsfabrik i Göteborg.

– På det här viset får vi fler svenska arbetstillfällen, mer förnybar leverans från vindkraften och visar också att det går att bygga riktigt krävande dynamiska applikationer av laminerat trä, säger Otto Lundman, vd och medgrundare vid Modvion.

Klimat

Det har byggts enstaka vindkraftverk i världen i trä tidigare, men den här konstruktionen planeras att tillverkas storskaligt. Förhoppningen är att kunna bygga hundratals torn per år inom bara några år.

Plywood av gran

Träet som används i tillverkningen är ett slags plywood av svensk gran, ett material som är starkare per vikt än stål och kommer att kunna ge billigare tillverkning, enligt företaget. Enligt deras beräkningar minskar koldioxidutsläppen med ca 30 procent vid byggnationen av ett vindkraftverk med torn i laminerat trä, jämfört med en vanlig stålkonstruktion.

Har klarat toppbelastning

Tornet som restes på Björkö är en del av ett testvindkraftverk som drivs av Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers tekniska högskola. Flera forskningsprojekt pågår redan kring konstruktionen och vad den håller för.

– Det har gått som förväntat, i vissa fall över förväntan. Den största belastningen på tornet är när vindkraftverket står still och det är storm ute. Så toppbelastningarna på tornet har vi redan provat och det klarar av det utan vidare.

Nästa steg är att undersöka hur väl materialet fungerar på längre sikt.

En styrka med konstruktionen är att den byggs i moduler. Det gör frakten betydligt enklare och även möjligheter att frakta torndelar med en större diameter än tidigare. Det skapar också goda förutsättningar för att kunna bygga torn till över 200 meter höga vindkraftverk – kanske över 300 meter på sikt, enligt Modvions vd Otto Lundman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet