Avtalet kallas för DCA, eller Defense Cooperation Agreement, och väntas vara slutförhandlat mycket snart.
– Vi befinner oss i slutskedet nu och efter det ska såklart båda parter underteckna avtalet, sedan behöver vi remittera en proposition som ska behandlas av riksdagen. Det skulle kunna vara i kraft inom något år.
Lagra krigsmateriel
En av förändringarna väntas bli att amerikansk militär får tillgång till ett antal utpekade svenska militärbaser. En annan att USA skulle kunna förhandslagra militär utrustning i Sverige. Norge har ett sådant avtal sedan 2021.
I Norge finns ju närvaro både av amerikansk militär och materiel som lagras där, kommer det att bli så i Sverige också?
– Ja så kan det vara. Det kan handla om rotationer av amerikanska förband och det kan handla om förhandslagring av försvarsmateriel, säger Pål Jonson.
Blir det amerikanska militärbaser i Sverige då?
– Nej så är det inte utan det handlar om att använda befintliga försvarsbaser.
V kritiska
Avtalet lär också innebära att amerikanska soldater på svensk mark inte ska lyda under svensk lag utan under amerikansk. Något som Vänsterpartiet är skeptiska till.
– Vad händer om en amerikansk soldat begår ett brott mot en svensk medborgare, den typen av frågor är det viktigt att reglera och för mig är grunden att svensk lag ska gälla på svenskt territorium, säger Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson.
– Vi vill inte se några amerikanska baser på svenskt territorium. När det gäller mellansteg däremellan så får vi titta på det, det kan ju finnas skäl att ha mellanlagring i Sverige för att undvika att behöva ha baser. Däremot är det viktigt att Sverige skriver in tydligt att det inte ska vara kärnvapen på svenskt territorium, säger han.
Lyder under amerikansk lagstiftning
Försvarsminister Pål Jonson menar att soldater kommer att lyda under amerikansk straffrättslig lagstiftning men att det måste bygga på respekt för svensk lagstiftning.
Så, du vill gärna ha amerikanska soldater i Sverige?
– Ja. Det kommer att vara på roterande basis men att vi har en stark amerikansk närvaro i norra Europa det är viktigt för säkerhet och avskräckning och ytterst för att vi ska kunna fortsätta leva i fred, säger Pål Jonson.