På ett möte i Wien på måndagen försökte EU förmå oljeländerna OPEC att öka produktionen för att täcka upp för den ryska olja som kan komma att stoppas av nya sanktioner och för att pressa ner priserna. Men enligt OPEC är det inte möjligt eftersom det handlar om sju miljoner fat om dagen.
-Med hänsyn till den redan förväntade efterfrågan är det nästan omöjligt att ersätta så stora volymer, sa OPEC:s generalsekreterare Mohammad Barkindo i ett tal som Reuters tagit del av.
På EU:s krav att öppna oanvänd kapacitet som står still sedan pandemin för att få ner de höga priserna svarade Barkindo att priserna beror på faktorer utanför OPEC:s kontroll och att de inte vill pumpa upp mer, enligt Reuters.
Tyskland splittrat
Efter en resa till Ukraina på tisdagen sa tyska ledande politiker i tre parlamentariska kommittéer att EU borde bojkotta rysk olja så snart som möjligt, tvärsemot den tyska linjen som vill avsluta importen till årsskiftet. Ordföranden i det tyska utrikesutskottet Michael Roth sa att det vore en viktig signal eftersom det skulle slå mot Ryssland största intäktskälla.
-Det kan göras inom några veckor eftersom det finns andra leverantörer, hävdade Anton Hofreiter, ordförande EU-kommittén, i strid med OPEC:s uttalande.
Oljestopp kan höja priserna
Hittills gäller EU:s sanktioner bara kol från Ryssland men EU-kommissionen förbereder förslag om att inkludera även olja enligt uttalanden från flera utrikesministrar efter ett möte i Luxemburg. Men EU-länderna är splittrade och inga beslut fattades. Ett importstopp riskerar att driva upp redan höga priser.
USA, Kanada, och Australien som inte är alls lika beroende av rysk olja som EU har redan stoppat importen.
Enligt en bedömning på onsdagen av IEA har redan köpare frivilligt minskat efterfrågan på rysk olja med 1,5 miljoner fat/dag. Den kommer att minska ytterligare under maj till det dubbla enligt IEA.