Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Riyak Hussein berätta om vad hon menar behöver göras för att unga ska må bättre. Foto: SVT

Så ska fler unga våga prata om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar och socioekonomisk utsatthet är en av riskfaktorerna, enligt svenska Röda korset. För att få fler att våga prata om ångest och oro har organisationen startat en kampanj, som man tagit fram tillsammans med unga i Borlänge.

– Man är mer van vid att hantera feber än ångest hemma och det vill vi ändra på, säger Sara Hedrenius, rådgivare inom psykisk ohälsa på Röda korset.

Satsningen ”Hur mår du?” är ett treårigt projekt som vill få unga att våga prata om psykisk ohälsa. I korta filmer träffas tjejer och pratar om allt från ätstörningar till ensamhet. Filmerna kommer att varvas med kunskap och tips från Röda korsets ungdomspsykolog.

Riyak Hussein är en av de som har varit med och utvecklat projektet. Hon är även aktiv i Socialdemokraternas ungdomsförbund i Borlänge.

– När man är ungdom kan man ha det svårt i livet, det här med skolan och prestationsångest. Man kan känna väldigt mycket ensamhet som kan bidra till att ens psykiska hälsa förvärras. 

Hon fortsätter:

– Det är väldigt tabubelagt med psykisk ohälsa i dagens samhälle. Jag hade velat se mer samtal om det.

Hör Riyak Hussein berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.