Runar Myrnes Balto. Foto: NRK

1,7 miljarder till samiska ändamål – i norska statsbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen föreslår att samiska ändamål ska få 1,7 miljarder norska kronor nästa år.

Men Sametinget är inte nöjda, de ville ha 300 miljoner kronor mer.

– Jag är inte på något sätt nöjd, säger Runar Myrnes Balto till NRK Sápmi.

På måndagen presenterade den norska regeringen sin statsbudget. Där föreslår man att öka potten från 1,67 till 1,7 miljarder norska kronor för samiska ändamål.

Men det mesta av pengarna kommer att gå till annat än Sametinget, som bland annat samiska guider, stöd till samisk film, samisk hälsa, skola och språk.

Det gör Sametinget besviket, regeringen föreslår att Sametinget nästa år ska få närmare 700 miljoner norska kronor, vilket är 55 miljoner mer än förra året.

Men Sametinget hade hoppats på att få 300 miljoner kronor mer än tidigare. Runar Myrnes Balto, som sitter i Sametingets styrelse på norsk sida, är långtifrån nöjd.

– Regeringen har än en gång brutit sina löften till samerna. Redan från början lovade de mycket pengar till språket och kulturen, och det har inte kommit den här gången heller. Det här är långt ifrån tillräckligt och gör att vi inte kan göra något åt underfinansieringen av samiska språk- och kultursatsningar, säger han till NRK Sápmi.

”Prioriterar inte den samiska befolkningen”

Men även om Sametinget inte får de pengarna de vill ha så har de inte gett upp om att det kan ändras. De ska nu prata med Socialistisk Venstre, som är regeringens budgetpartner.

– De har visat intresse för samiska frågor tidigare. Vi får lita på att de gör det jobbet igen och att de prioriterar det samiska samhället.

Stortingsrådets vice representant Hilde Marie Gaebpie Danielsen från Socialistisk Venstre om budgeten:

– Än en gång visar regeringen att de inte prioriterar den samiska befolkningen, och lämnar ansvaret för de samiska frågorna till Socialistisk Venstre. Vi går nu in i budgetförhandlingar, och vi kommer naturligtvis att vara de vuxna i denna förhandling och ta med oss våra prioriteringar inom samiskt språk, kultur och hälsa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.