I klippet: Bengt Stenberg (t.h) om hur han kämpat med att rädda skyltarna i Vååleh.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Bengt Stenberg (t.h) om allt som har hänt med skyltarna i Vååleh. Foto: SVT

Samiska skyltar sköts sönder med hagelgevär: ”Går helt överstyr”

Uppdaterad
Publicerad

Skyltarna med de samiska ortnamnet sattes upp i somras.

Sedan dess har de blivit nedskruvade, neddragna med kättingar – och påskjutna med hagelgevär.

Det följer ett mönster som setts runtom i Sápmi.

– Detta är inte bra, säger Bengt Stenberg som bor i byn och har lagt timmar på att försöka ställa saker till rätta.

SVT har i tjugo års tid rapporterat om nerklottrade, övertejpade och sönderskjutna skyltar runt om i Sápmi.

I Malå har skyltar med det samiska namnet tejpats över. I Dikanäs har skyltar i omgångar stulits. I Lycksele har badhusskylten i kommunen och förstörts vid minst ett tillfälle. Och även i Vittangi har skyltar varit utsatta för sabotage.

Och så nu i Våålleh, som är det samiska namnet för Bruksvallarna i Härjedalen.

Bengt Stenberg har med egen kraft försökt rädda skyltarna i sin hemby och han är frustrerad över att det här tillåts fortsätta.

– Den första skylten fick inte sitta kvar länge innan någon var där och skruvade ner den, säger han.

”Gått helt över styr”

Skylten i Vååleh sattes upp igen efter första sabotaget bara för att kort senare mejas ner med en fyrhjuling – varefter någon satte fast en kätting i den och försökte dra bort den. Bengt Stenberg var på plats dagarna efter och rätade upp den.

– Jag drog med spännband för att få den på plats igen, säger han.

Han fortsätter:

– Vi kan ju inte veta säkert vem som har gjort det här, många har har en fyrhjuling, men när någon skjutit skarpt med hagel på den andra skylten på andra sidan byn så kändes det som att det gått helt överstyr.

Höga kostnader för samhället

Det finns ingen statistik för exakt hur ofta det här sker. Men Trafikverket konstaterar ändå att sabotagen leder till höga kostnader för samhället. Enligt Katarina Wolffram, som är kommunikatör vid Trafikverket, kostar en skylt minst 4000 kronor och då är det exklusive det arbete som måste göras när personal ska ut och montera upp den.

På senare år har allt mer hat riktats mot samebyar. Numera manas polisen att kryssa i en ruta som säger att det kan röra sig om hatbrott varje gång det sker sabotage mot något som rör Sápmi. Men det har inte hjälpt. Liknande dåd leder fortsatt sällan till åtal.

Polisen har tidigare konstaterat att de är väl medvetna om att det händer, men att det är svårt att utreda. Och så är fallet även med skyltarna i Vååleh. Hos polisen i Funäsdalen, som är den större orten i närheten, är det hela redan utagerat. Förundersökningen lades ner i brist på bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.