Daniel kunde inte tro det var sant när telefonen ringde. En för honom okänd person ville skänka honom alla sina renar. Foto: Stefan Karlsson/SVT

De nyheterna från SVT Sápmi engagerade flest under 2022

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sápmi går mot slutet av sitt första år med en egen nyhetssajt. Och det mesta har gått över förväntningarna. Sajten har lockat i snitt 110 000 läsare varje vecka.

Men en del nyheter har engagerat mer än andra. Här är tio i topp-listan över de mest lästa nyheterna 2022.

10. ”Folk är så bekväma i Stockholm – klarar inte en vecka utan el”

SVT Sápmi träffade i Per-Eric Kuoljok i Ruoktu utanför Gällivare. Han fick ge sin syn på FN:s miljömöte i Montréal i Kanada. Publiken blev väldigt intresserade – sannolikt mycket för att han gjorde en jämförelse med hur Stockholmare lever.

9. Samerådets vicepresident hade Z på gitarren – samarbetet stoppas

Bara veckor efter att kriget inleddes i Ukraina dök en bild upp på Samerådets vicepresident Ivan Matrehkin där han hade det ryska Z-tecknet på gitarren. Bilden ledde till att Samerådet tills vidare brutit allt samarbete med organisationerna på ryska sida.

8. Forskarna lurades av valen – jagade bajs till Ryssland

Ett forskingsprojekt på norsk sida gick inte alls som det var tänkt. Storsejen, som forskarna hade föresett med en sändare, blev uppäten av en val.

7. Renskötare tvingades rycka in efter olyckan – polisen kom aldrig

Påskdagen blev en tragisk historia för de renskötare som var i färd med en transport från Nordmaling och inåt landet. Efter en trafikolycka tvingades de stå i timmar och trafikera om trafiken själva. Polisen dök aldrig upp.

6. Hon har två timmars bilresa till närmsta affär: ”Det är mörkt”

Annika Åkerlund, 65, och hennes man har två timmar till närmsta matbutik från hemmet i Kvikkjokk. Det efter att kommunen plötsligt stoppat hemkörningen av livsmedel.

5. Larm från urfolken i Ryssland: Vi tvångsrekryteras till kriget

Samer och andra urfolk i Ryssland tvångsrekryteras till kriget i Ukraina. Statistiken tyder även på att minoritetsfolk i landet är överrepresenterade sett till vilka soldater som dött i kriget. Nyheten som gjordes i veckoprogrammet ”15 minuter från Sápmi” engagerade både läsare och tittare.

4. Här betar fåren mitt i villakvarteret – grannarna protesterar

I byn Klimpfjäll finns villor, stugor, hotell, restaurang – och så fåren som betar fritt mitt i samhället. Den traditionella djurhållningen har glatt många. Men en del har blivit så uppretade att de har gett sig på fåren med blå sprayfärg.

3. Skulle svära trohet till drottning Elisabeth  – kallade henne kolonisatör

Urfolkssenatorn Lidia Thorpe skulle upprepa trohetseden för ledamöterna i Australiens parlament. Då höjde hon näven i luften och kallade drottningen för kolonisatör.

2. Hilje, 1, utsattes för rastisiska glåpord: ”Så säger man inte”

Hilje är 11 månader gammal och kröp runt på konferensanläggningen. Då kom kommentarerna från två anställda på platsen.

– En av dem böjde sig fram och sa lilla lappjävel, säger Saara Hermansson som var barnvakt åt pojken när det hände.

1. Leif gav Daniel alla sina renar: ”Det här kan inte vara sant”

Den glada nyheten om hur Leif Lundberg gav sitt renmärke till Daniel Barruk väckte stort engagemang både i Sápmi och runtom i Sverige. Med mer än 200 000 läsare är det den klart mest lästa artikeln på SVT Sápmis sajt hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.