Rolf Lindahl på Greenpeace Sverige och demonstrationerna vid Standing Rock som leder till att Greenpeace nu stäms på miljardbelopp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Rolf Lindahl på Greenpeace Sverige och Tara Houska om vad som händer när storföretagen stämmer demonstranterna. Foto: Adam Karls Johansson

”Försöker skrämma folk från att arbeta med oss”

Publicerad

Hon har varit ett av ansiktena utåt för protesterna mot oljeledningen vid Standing Rock.

Precis som Greenpeace har hon stämts av ett oljeföretag.

– Det känns som att det är ett försök att skrämma folk från att arbeta med oss, säger Tara Houska till SVT Sápmi.

Hon tillhör urfolket Couchiching. Hon är utbildad jurist och har hunnit vara praktikant i Barack Obamas administration och arbetat med urfolksfrågor i Bernie Sanders presidentvalskampanj.

Men det hon är mest uppmärksammad för är civil olydnad i protester mot storföretagen.

”Industrin slår tillbaka”

Efter de stora demonstrationerna mot oljeledningen vid Standing Rock har hon försvarat flera av de demonstranter som greps. Men hon har själv också stått vid frontlinjen. Och i dag är hon en av flera som, utöver Greenpeace, har stämts av oljebolagen.

– Industrin slår tillbaka och en av deras taktiker är att använda strategiska stämningar, säger hon.

Själv är hon stämd på fyra miljoner dollar tillsammans med flera andra demonstranter. Oljeledningarna har byggts, trots protesterna, men företagen fortsätter driva rättsprocesserna. Houska är därför övertygad om att det här från företagens sida handlar om att stävja motståndet mot eventuella framtida industriprojekt.

– Jag tror att de hoppas att det blir en varning om att de kommer driva folk i personlig konkurs, säger hon.

Företagen själva säger att det handlar om att de förlorat pengar på grund av protesterna.

”Försöker skrämma folk”

Stämningen på fyra miljoner dollar är däremot inte så mycket jämfört med stämningen på de 300 miljoner dollar som Greenpeace USA står inför. Om oljebolaget vinner så skulle det helt stänga ner organisationens verksamhet i USA, tror Houska. Men det, konstaterar hon, är kanske inte det som är värst.

– Jag tror också att det, sett till urfolkens kamp, är ett försök att skrämma folk ifrån att arbeta med oss. Att motarbeta att vi försvarar vårt land. Vi försöker försvara vad som är kvar av det, säger hon.

”Klimatkampanjerna fungerar inte”

Hon har ändå inga planer på att sluta med civil olydnad. Hon jämför sitt arbete med klimatrörelsen som hon upplever att har varit mera politisk på senare år. De har i USA inte använt sig av civil olydnad i samma utsträckning utan mera försök att påverka genom politiska val.

Där har framgångarna uteblivit. Ett av Donald Trumps stora vallöften är att borra efter mera olja.

– Det fungerar helt enkelt inte tillräckligt snabbt. Vi kan alla se hur klimatkrisen blir värre och värre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.