Kampen ännu inte över för Saarivuoma

Uppdaterad
Publicerad

Det är två steg i Europadomstolsprocessen. Antingen kommer samebyn och norska staten fram till en överenskommelse eller så går målet till domstolen och behandlas som ett rättsärende.

När Saarivuoma sameby förra året vann tvisten mot norska staten i Höyeste rett, dömde domstolen att Saarivuoma själv skulle betala sina rättegångskostnader och inte få dem betalda av motparten, vilket brukar vara det vanliga när man vinner ett mål. Samebyn fick inte heller ersättning för förlorat bete.

– Det är den delen vi har överklagat till Europadomstolen, förklarar Ol-Johán Sikku.

Både samebyn och norska staten har tid fram till den 15 september att lägga fram sina krav. För Saarivuoma sameby betyder det att man måste gå bakåt i tiden till 1972 då den svensk-norska renbeteskonvention började gälla och räkna ihop hur mycket samebyn ekonomiskt har blivit lidande sedan dess. I Sverige är den konventionen upphävd sedan 2004.

Det handlar om två alternativ, antingen når man en förlikning mellan Saarivuoma och norska staten, om det inte sker går ärendet automatiskt till Europadomstolen och behandlas som ett rättsärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.