Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och en bokhylla med samiska böcker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (J o F) konstaterar att det varit tyst från regeringen efter sametingens gemesamma upprop. Foto: SVT

Inga svar efter språkuppropet – nu kräver Sametinget möte med regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor har gått sedan de nordiska sametingens gemensamma upprop om mera pengar till det samiska språket.

Två veckor av tystnad.

– Det har inte kommit någon reaktion över huvud taget, säger Håkan Jonsson, styrelseordförande för Sametinget på svensk sida.

Sametingen i Norge, Sverige och Finland höjde i uttalandet till respektive regering ett varningens finger för vad sänka anslag till språkarbetet kan innebära.

”Vi uppmanar till omedelbara åtgärder för att bevara anslagen till Sámi Giellagáldu och säkerställa de samiska språkens framtid!”, skrev de.

Men hittills har ingen hört av sig.

– Vi har ju en fortlöpande dialog med regeringen. Jag förväntar mig att vi kommer att kunna ha ett möte under åtminstone november och diskutera den finansiella frågan, säger Håkan Jonsson, Jakt och fiskesamerna.

Sänkta anslag

I både Sverige och Finland har språkarbetet i nästa års budget fått sänkta anslag. I Norge ser det inte så illa ut, även om där finns en besvikelse över att anslagen inte räknats upp.

I Sverige är regeringen inte beredd att förlänga det extraslag som betalats ut till Samiskt språkcentrum de tre senaste åren.

Bristen på pengar påverkar den nordiska gemensamma språkorganisationen Giellagáldu, vars verksamhet riskerar nedläggning inom några år om det inte kommer mer pengar, säger Jonsson.

Ministern: ”Disponera om”

Kulturminister Parisa Liljestrand skriver i en kommentar till SVT Sápmi att det hela tiden varit känt att extrapengarna till språk varit tidsbegränsade. Hon skriver att det är Sametinget fritt att disponera om i budgeten, så att språkarbetet får mer pengar.

Varför gör ni inte som kulturministern säger?

– Det är ju så att språkstödet ligger ihop med kulturmedlen. I och med att man tog bort de fem miljonerna, återgick budgeten till 17 miljoner till samisk kultur. Det är då all samisk kultur som ska finansieras, och det är exakt samma summa som det var 2017, säger Håkan Jonsson.

Jonsson: ”Jättesvår situation”

Han fortsätter:

– Det här är en jättesvår situation att hantera, och jag tror inte regeringen tittat ordentligt på hur stödet till samisk kultur mer eller mindre halverats under en sjuårsperiod, fortsätter han.

Detta är ju regeringens proposition som ska debatteras i riksdagen. Tror du det kan bli någon ändring där?

– Min förhoppning och tro är att vi kommer att få utökat anslag även under nästa år.

I klippet berättar Håkan Jonsson mer om de planerade mötena med regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.