• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Per-Olof Nutti och Áslat Holmberg. Foto: Samerådet/Piera Heaika Muotka

Per-Olof Nutti vald till ny ordförande för Samerådet

Publicerad

Per-Olof Nutti blir ny ordförande för Samerådet.

Han tar över ordförandeklubban efter Áslat Holmberg.

– Det är en stor ära, säger Nutti.

Áslat Holmberg har sedan 2022 varit ordförande för Samerådet.

Men nu är hans tid på ordförandeposten över och på söndagen valdes Per-Olof Nutti ensidigt till ny ordförande vid Samerådsmötet i Storfjord.

– Det är en stor ära att bli vald till ny ordförande för Samerådet. Jag ser fram emot att arbeta med våra medlemsorganisationer för att främja samernas rättigheter och vidare utveckla Samerådet, säger han i ett pressmeddelande.

– Det har varit två intressanta och intensiva år. Jag är stolt över allt det viktiga arbete Samerådet har gjort och fortsätter att göra. Nu var det dags att skicka facklan till en ny ledare, och jag önskar honom lycka till. Jag kommer även fortsättningsvis att vara nära engagerad i Samerådets arbete, men nu i en annan roll, säger Áslat Holmberg.

På mötet valdes dessutom Niko-Mihkal Valkeapää och Ellen-Sara Sparrok till vice ordförande i Samerådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.