• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Renägaren Johan Ivvar Gaup är orolig för sina renar inför Natoövningen Nordic Response. Foto: TT/NRK/KAI ERIK BULL

Renägare oroliga inför stora militärövningen: ”Tar ingen hänsyn”

Publicerad

Om tre veckor drar militärövningen Nordic Response igång.

Övningen kommer bland annat att pågå i Finnmark där 80 000 renar befinner sig.

– De tar ingen hänsyn, säger renägaren Johan Ivvar Gaup.

Den 4 till 15 mars genomförs den norska nationella övningen Nordic Response i norra Sverige, Norge och Finland med tillhörande luftrum och farvatten.

Övningen omfattar totalt drygt 20 000 deltagare på land, till sjöss och i luften. Deltagarna kommer från 14 nationer och ungefär 4 000 soldater kommer att befinna sig i Finnmark på norsk sida.

Ett övningsområde som de måste dela med närmare 80 000 renar vilket nu oroa renägare.

– Det finns ingenting som vi kan göra, vi har bara fått veta att de kommer. De tar ingen hänsyn utan kommer bara att köra rakt över mellanväggar och stängsel, säger renägaren Johan Ivvar Gaup till NRK Sápmi.

”Det stämmer inte”

Marinens kommunikationschef Thomas Gjesdal håller dock inte med.

– Det stämmer inte att vi medvetet kommer att köra över stängsel och sådant som är i vägen, säger han.

Gjesdal försäkrar också att Försvarsmakten hela tiden försöker undvika skador och att de har ett stort fokus på förebyggande säkerhetsarbete.

– Men om det är mycket snö eller dåligt väder som gör att vi råkar köra över något så kommer vi att täcka kostnaderna för skadorna när de är dokumenterade.

Johan Ivvar Gaup är dock egentligen inte mest orolig för trasiga staket eller dylikt.

– Det värsta som kan hända är att renarna beblandar sig med andra renhjordar. Renarna drar sig mot spåren och följer dit de går. De kommer att gå till områden som vi inte vill att de ska gå till.

”Borde kontaktat oss tidigare”

För att undvika det har de ett alternativ, men det är inte utan konsekvenser.

– Vi kan börja vårflyttningen tidigt. Men då kan vårbetet betas upp innan kalvningen börjar, och det är inte bra.

Gaup är inte främmande för att övningen ska äga rum men hade velat ha bättre kommunikation med militären.

– Jag tycker att Försvarsmakten borde ha kontaktat oss renskötare tidigare för att ta reda på var vi befinner oss under den period de kommer att ha övningen, säger Gaup.

– Vi kan alltid bli bättre på att informera och vi är glada över att renskötseln involverar sig, avslutar Thomas Gjesdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.