• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Programledaren Ann Catrin Stenberg Partapuoli och Mikael Kuhmunen, ordförande Sirges sameby i 15 minuter från Sápmis studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Mikael Kuhmunen, ordförande Sirges sameby, berättar i veckans 15 minuter från Sápmi varför samebyn gått vidare med stämningen av staten. Foto: SVT

Samebyn saknar förtroende för renmarkskommittén: ”Därför stämmer vi staten”

Uppdaterad
Publicerad

Sirges sameby saknar förtroende för renmarkskommittén.

Det är förklaringen till att de, tillsammans med flera andra samebyar, stämt staten.

– Om vi hade haft förtroende för deras arbete hade vi inte stämt staten, säger Mikael Kuhmunen, ordförande Sirges sameby i veckans 15 minuter från Sápmi.

För fyra år sedan slog Högsta domstolen fast i den så kallade Girjasdomen att samebyn med samma namn har ensam upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske.

I slutet av maj beslutade sig också de fyra samebyarna – Ran, Sirges, Unna Tjerusj och Baste, att stämma staten där Talma sameby sedan innan hade gjort detsamma.

Rätten till fjälljakten

De anser att samma rätt ska gälla alla samebyar i området, det vill säga att de har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen.

”Konstigt att man gör så här”

För en månad sedan valde staten att bestrida samtliga stämningar då man vill ha tid för ytterligare undersökningar i urminnes hävdfrågan.

Det förvånade Mikael Kuhmunen, ordförande Sirges sameby.

– Jag förväntade mig inte det, jag tycker det är konstigt att de vill inleda en sådan här process mot oss trots att de vet vad som händer. Vi har samma rättigheter som Girjas tilldömdes. Det blir likadant för oss och därför tycker jag att det är konstigt att man gör så här, säger han i veckans 15 minuter från Sápmi.

Att man är fem samebyar som tillsammans kämpar mot staten ser han som en fördel.

– Det är en trygghet för oss och vi har ett bra samarbete. Vi kommer aldrig att ge upp.

Har inget förtroende

Samtidigt pågår den parlamentariska renmarksutredningen som ska presenteras våren 2025. Men från Sirges sameby har det aldrig varit aktuellt att vänta på vad utredningen kommer fram till.

– Om man ser vilket håll det går och tittar på förslaget är det inte så vi vill ha det. Det ser inte ut som att vi ska få våra rättigheter så som vi vill ha det och så som det ska vara.

Mikael Kuhmunen säger att man inte har förtroende för kommitténs arbete.

– Inte alls och därför har vi stämt staten. Om vi hade haft förtroende för det arbetet hade vi inte stämt staten. Först trodde vi att kommitténs arbete skulle utgå från Girjasdomen men nu verkar det inte vara så.

Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren skriver i en kommentar till SVT Sápmi att man önskar att större principiella frågor ska lösas politiskt och att Renmarkskommitténs arbete pågår.

Girjas-domen

2009 stämde Girjas sameby, med stöd av Svenska samernas riksförbund, staten. Det handlade om vem som ska ha upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske på samebyns områden.

Staten yrkade att det är den, i form av markägare, som har rätt att bestämma över jakt och fisket, medan samebyn enbart har rätt att utöva jakt och fiske.

Girjas å sin sida yrkade att samebyn har bättre rätt än staten till jakten och fisket, och att de därmed ensam ska äga upplåtelserätten till den. Det är en rättighet som de anser tillkommer genom urminnes hävd, en juridisk rätt som bygger på att man under lång tid har brukat marken.

Efter en elva år lång process vann till sist Girjas sameby mot staten i högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet