Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vattenfall om vindparksplanerna: ”Viktigt för den industriella omställningen”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall tar ett omtag och samråder nu om 373 vindkraftsturbiner på Storlandet, på ett område i Gällivare och Bodens kommuner. Samtidigt väntar både bolag och kommuner runt om i Sverige med spänning på vindkraftsutredningen som ska vara färdig efter påsk.

– Projektet är viktigt för den industriella omställningen som sker i norra Sverige, säger Daniel Gustafsson, Vattenfall.

Vattenfall går från att planera 120 snurror till uppemot 373. De håller ett gäng samråd just nu, med intressenter, allmänhet och de båda kommunerna.

Försvaret sa nej till planerna den förra remissrundan för tre år sedan, när det handlade om 120 snurror.

Klimat

– Vi ser att det finns utmaningar med projektet, där försvarsintresset är ett. Vi hoppas kunna ha en bra dialog och kunna se över möjligheterna tillsammans med försvarsmakten, säger Daniel Gustafsson, chef för utveckling av landbaserad vindkraft i Sverige.

Gällivare skogssameby har också tidigt emotsatt sig planerna, då parken skulle placeras mitt i deras kärnområde.

– Vi kommer göra så gott vi kan för att hitta konstruktiva lösningar för att minimera påverkan på rennäringen, säger Daniel Gustafsson.

Planen är att söka miljötillstånd under vintern 2023-2024.

Se honom svara på samebyns oro i klippet ovan.

Kommunen vill se dialogforum

Den del av det tilltänkta området som ligger i Bodens kommun, är av Bodens kommun prioriterad för vindkraft.

Gällivare kommun jobbar med ett tillägg i översiktsplanen när det gäller vindkraft och eldistribution. Syftet är att peka ut lämpliga områden i kommunen som passar till sådan utbyggnad.  

– Det är för tidigt att säga något i det här fallet. Det finns olika intressenter som önskar möjliggöra vindkraftsparker i kommunen, då kan det bli intressekonflikter, berättar Alexander Kult, tf förvaltningschef på Gällivare kommun, och särskild samordnare i klimatomställningsarbetet. 

Hur ser ni på de här intressekonflikterna? 

– Vi har skapat forum där alla samebyar och intressenter kan vara med. Ambitionen är att skapa ett dialogforum där alla intressenter har möjlighet att föra fram sina synpunkter. Vår ambition är att det ska bli bra för alla, säger Alexander Kult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet