Utredningen om kompensation för vindkraftsutbyggnad väntas efter påsk. – Jag hoppas att utredningen tar upp urfolksrätten och lyfter det samiska folkets rätt till mark, säger juristen Rebecka Forsgren. Foto: SVT

Juristen om vindkraftsutredningen: ”Marken är det viktigaste av allt”

Publicerad

Utredningen med mål att snabba på vindkraftsutbyggnaden i Sverige tillsattes för ett år sedan. Den skulle ha lämnats in till regeringen senast 31 mars, men har fått lite extra tid.

– För de näringar som är beroende av mark går det inte att kompensera mark med pengar, säger juristen Rebecka Forsgren.

Uppdraget som den särskilda utredaren Ulrika Liljeberg (C) har är att föreslå ett system för kompensation till de som påverkas av vindkraftsutbyggnad. Utredningen ska också lämna förslag för att stärka kommunernas vilja att godkänna vindkraftsturbiner.

– Vindkraften är en viktig del av Sveriges energimix och vår övergång till helt fossilfri elproduktion, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande i november.

Det var den förra regeringen som drog igång utredningen.

Bekymrad över utredningsdirektivet

Rebecka Forsgren är jurist och har jobbat mycket med urfolksrätt.

- För det samiska folket är marken det viktigaste av allt, och det finns inget som värderas högre. Marken ger mat, språk, minnen, sociala sammanhang. Dessa värden går inte att kompensera, varken med annan mark eller pengar.

Vad väntar du dig?

– Jag hoppas att utredningen tar upp urfolksrätten och lyfter det samiska folkets rätt till mark. Men jag är bekymrad över utredningsdirektivet att stärka kommunernas incitament att medverka till utbyggd vindkraft. Det finns exempel på kommuner som ligger på samisk mark som sagt nej till vindkraftsetableringar på renbetesområden, just för att respektera denna näring. Om det är så att man vill locka kommuner på samisk mark som sagt nej till vindkraft att istället oftare säga ja, så ser jag det som väldigt problematiskt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.