Renskötare bland renar på fjället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med till fjället och hör varför renskötarna Sanna och Anund ville bli renskötare trots en oviss framtid. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Vill vara renskötare – trots utmaningarna: ”Hade gjort samma sak som miljardär”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatomställningar, grön industri och strider om marker.

Rennäringen hotas från flera håll men det stoppar inte unga samer att bevara sitt ursprung.

– Hade jag varit miljardär hade jag gjort samma sak, säger Anund Spik till SVT Norrbotten.

Den så kallade gröna omställningen har gjort att marken som många renskötare brukat i generationer inte längre är helig.

Förutom klimatförändringar, växande turism, skogsbruk, och grön industri så är nya gruvor hela tiden på frammarsch som påverkar renskötseln – vilket oroar unga renskötare.

– Läget är ganska allvarligt för vi har så mycket störningar från alla möjliga håll. Markexploatörer som är och naggar i renens betesmarker i kanterna, säger Mikael Kuhmunen, ordförande Sirges sameby i Jokkmokks kommun.

”Bygger sitt liv efter renen”

Men trots det är det allt fler unga samer som väljer att stanna kvar inom renskötseln. En av dem är Sanna Vannar som tillhör Sirges sameby.

– Man bygger hela sitt liv efter renen och flyttar med den och gör allt för att den ska överleva, säger hon till SVT Norrbotten och fortsätter:

– Man vill inte ge upp något som tidigare generationer har kämpat för. Det är redan vi som betalar priset för klimatförändringarna. Det är våra renar som nu kämpar och så ska vi dessutom offra våra marker för den gröna omställningen, det tycker jag är orättvist. Och som det ser ut i dagsläget tror jag inte de kan samexistera.

Vägrar ge upp

Anund Spik som också är renskötare i Sirges sameby vägrar att ge upp.

– Om man ska ge upp, då ska det vara helt kört. Det är inte så att jag tänker ”åh nej jag måste på jobbet på måndag”, utan det är kul, säger han och fortsätter:

– Hade jag varit miljardär hade jag gjort samma sak. Ibland kan man fundera ”vad pysslar jag med?”. Men så kommer de sådana där dagar där man inser varför man håller på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.