”Snille och smak” är Svenska Akademiens valspråk. Foto: TT arkiv

”Stärker bilden av Akademien som ett världsfrånvänt frälse”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s avslöjande att närstående till Svenska Akademiens ledamöter fått bostäder i akademinens exklusiva fastigheter är i sig inte helt nytt. Men i kombination med krisen i #metoo-rörelsens spår kan det få långtgående konsekvenser för den anrika institutionen tror DN:s kulturchef Björn Wiman.

– Det urholkar ytterligare allmänhetens förtroende för Akademien och stärker bliden av att de är ett slags världsfrånvänt frälse som lyder under andra lagar än andra människor, säger Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman i Morgonstudion.

Möte med kungen

I går träffade Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius organisationens beskyddare kung Carl XVI Gustaf för att klargöra läget efter avslöjandena om den så kallade Kulturprofilens kopplingar till Akademien.

Enligt Björn Wiman borde konsekvensen bli att en eller ett par av ledamöterna måste lämna sällskapet. Samt att Akademien blir en mer professionell organisation genom att öppna upp för medlemmar från andra delar av samhället – till exempel jurister och ämbetsmän.

Unik kris

– Det är en unik och djup kris för institutionen som jag tror kommer få stora konsekvenser eftersom den sammafaller med en djup samhällsförändrande rörelse – metoo. Det går inte längre att göra som tidigare – att vifta bort all granskning och kritik. Akademien måste helt enkelt anpassa sig och bli mer transparent om man vill bevara något av förtroendet man tidigare haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.