Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Outnyttjade resurser, brist på politiska initiativ och väpnade konflikter står i vägen för utvecklingen av östra Afrika. Foto: Johan Ripås

Svåraste torkan i östra Afrika på 40 år – trots enorma tillgångar på vatten

Uppdaterad
Publicerad

I östra Afrika har miljoner människor drabbats av den svåraste torkan på 40 år. Enligt experter borde Afrika kunna klara av sin egen livsmedelsförsörjning trots torka och ett förändrat klimat. SVT:s afrikakorrespondent Johan Ripås undersöker vad de underliggande problemen kan vara i olika delar av kontinenten.

Outnyttjade resurser, brist på politiska initiativ och väpnade konflikter är några av flera anledningar till att Afrika inte klarar av sin egen livsmedelsförsörjning. Den svåra torkan som drabbat kontinenten gör inte situationen enklare.

Finns vattenresurser

En undersökning från organisationen Wateraid visar att en stor majoritet av länderna i Afrika har enorma grundvattentillgångar. I de allra flesta fallen finns det tillräckligt för att försörja befolkningen med vatten i minst fem år – i vissa fall kan det sträcka sig upp till femtio år, men problemet är bland annat att man har svårt att få tillgång till de resurserna.

Klimatkrisen

Se Afrikakorrespondenten Johan Ripås redogöra mer om den svåra torkan, i klippet ovan.

Vill du hålla koll på klimatet? Anmäl dig här och få de viktigaste nyheterna, analyserna och reportagen om klimatkrisen i din mejlkorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet