Ruiner av en förstörd byggnad med en krossad bil i förgrunden, omgiven av skräp och grus. En nedfallen elstolpe står i bakgrunden, och himlen är blå med några få moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om tre vägar framåt – så kan striderna i Sudan få ett slut. Foto: Sara Creta/TT

120 civila dödade i attack – anklagelser om folkmord i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

120 personer har dödats efter beskjutningar mot civila i staden Omdurman i Sudan under måndagen. Det rapporterar AFP. USA har samtidigt anklagat milisen i landet för att begå folkmord.

Striderna i Sudan har pågått i snart två år och har bidragit till vad som beskrivits som världens största humanitära katastrof.

Vem som ligger bakom måndagens attack i Omdurman är oklart. Båda sidor i konflikten har tidigare anklagats av USA för att ha gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten och etnisk rensning.

Oroligheter i Sudan

Blinken: ”De har begått folkmord”

USA:s utrikesminister Antony Blinken skrev nyligen i ett uttalande att milisen Rapid Support Forces (RSF) systematiskt mördat män, pojkar och spädbarn på etnisk grund och utsatt kvinnor och flickor från vissa etniska grupper för våldtäkt och brutalt sexuellt våld.

– Samma miliser har riktat in sig på civila som flyr, mördat oskyldiga människor på flykt och hindrat civila från att få tillgång till livräddande förnödenheter. Med grund i denna information har jag nu dragit slutsatsen att medlemmar av RSF och allierade miliser har begått folkmord i Sudan, skriver Blinken.

Blinken meddelar samtidigt att USA inför sanktioner RSF-ledaren Mohammad Hamdan Daglo Mousa, känd som Hemedti.

– Vi bestraffar också sju RSF-ägda företag i Förenade Arabemiraten och en enskild person för deras roll i att anskaffa vapen till RSF, skriver Blinken.

Enorma humanitära behov

Striderna mellan Sudans armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces har pågått sedan april 2023. Enligt FN lider över en halv miljon sudaneser av svält, 12 miljoner människor har tvingats lämna sina hem och runt 25 miljoner, nästan halva Sudans befolkning, är i behov av humanitärt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet