Attackubåten USS Connecticut lämnar marinbasen Kitsap-Bremerton i USA inför uppdrag i Indopacifiska regionen. Foto: USA:s marin 27 maj 2021

Amerikansk atomubåt skadad i undervattenkollision

Uppdaterad
Publicerad

Omkring elva personer i besättningen på den atomdrivna amerikanska attackubåten USS Connecticut skadades förra lördagen då den kolliderade med ett okänt föremål i internationellt vatten i Sydkinesiska havet. Ubåten befann sig i undervattensläge, uppger USA:s marin. 

Attackubåten USS Connecticut är en av amerikanska marinens känsligaste och mest kapabla förmågor. Den konstruerades under kalla kriget, bland annat för att skugga andra fartyg, och i händelse av krig, slå ut Sovjetunionens marin.       

Ubåtsklassen Seawolf är känd för att utföra några av de hemligaste uppdragen i amerikanska marinen. De bär vanligtvis Tomahawk kryssningsrobotar.

Det var på kvällen 2 oktober som ubåten krockade med ett okänt föremål i internationellt vatten då den var i undervattensläge. Olyckan uppges ha inträffat i Sydkinesiska havet, enligt US Naval Institute.

Ingen i besättningen ska ha råkat ut för livshotande skador. 

Atomubåten USS Connecticut anländer örlogsbasen i Yokosuka i Japan efter manövrar i Indopacifiska regionen. Foto: USA:s marin 31 juli 2021

Kärnreaktorn oskadad

Den atomdrivna ubåten har nått sin hamn i Guam och är i säkert skick, uppger USA:s marin som var snabb att antyda att det inte handlade om en kollision med en annan ubåt, rapporterar Forbes.

– USS Connecticuts kärnkraftsreaktor och utrymmen påverkades inte och fungerar. Omfattningen av skadorna i andra delar av ubåten ska utvärderas. Händelsen kommer att utredas, säger kommendör Bill Clinton till USNI News.

Amerikanska attackubåten USS Connecticut har intagit ytläge i Arktis under en militärövning. Arkivbild. Foto: USA:s marin 3 juli 2020

Militär spänning

Olyckan sker i en tid då de militära spänningarna ökat mellan Kina och USA. Den senaste veckan har Kina testat Taiwans luftförsvar genom att skicka stora grupper av strids- och bombflygplan nära Taiwan. Nyligen aviserade även USA, Storbritannien och Australien att de bildar en ny teknologisk försvarspakt på grund av utvecklingen i regionen.

FOI:s expert vill dock inte spekulera i orsaken till olyckan.

– Det som driver på är de ökade spänningarna mellan Kina och USA tillsammans med partner och allierade i den här regionen, säger Per Olsson, vid Totalförsvarets forskningsinstitut. 

Han fortsätter:

– Det finns en allmän ökad aktivitet från amerikansk sida i området som svar på Kinas massiva flottuppbyggnad. 2017 skedde två olyckor med jagare. De ökade aktiviteterna tär på besättningar och på fartyg. Spänningar ökar sannolikheten att saker händer. 

Långt mellan olyckor

Den senaste kända olyckan då en amerikansk ubåt var inblandad i en kollision under vattnet var för mer än 15 år sedan (2005), uppger US Naval Insitute. Då krockade ubåten USS San Francisco med en undervattensklippa och en person i besättningen omkom.  Även 2009 var det en incident med en ubåt inblandad (USS Hartford).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.