Han jobbar med att engagera svarta män i USA-valet 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hindrar svarta män från att rösta” – Här berättar borgmästaren Mondale Robinson om arbetet att engagera fler inför USA-valet 2024. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Borgmästaren Mondale Robinson vill få fler svarta amerikaner att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska presidentvalet närmar sig och det är dags för väljarna att bestämma sig.

Bland gruppen svarta män i USA är det många som avstår från att rösta alls – även om de kan bli direkt avgörande i vågmästarstater.

Mondale Robinson, borgmästare i Enfield, North Carolina, jobbar hårt för att få fler att förstå vikten av att rösta genom organisationen Black Male Voter Project.

Han ser en särskild grupp som har tendensen att avstå: svarta män.

USA-val 2024

– Det finns systemisk rasism som vi utstår, som ingen pratar om, som håller svarta män från att gå och rösta, säger han.

Tappat stöd

Det är också den grupp som Donald Trump har haft svårt att charma. Enligt AP har 7 av 10 svarta amerikaner och ungefär 5 av 10 spansktalande amerikaner en dålig känsla för ex-presidenten. President Joe Biden visar upp samma siffror bland spansktalande.

Joe Biden har också tappat stöd bland svarta kvinnor i USA. I valet 2020 röstade 95 procent av svarta kvinnor på honom, men en undersökning gjord innan hans debatt med Donald Trump visar att stöder sjunkit till 64 procent.

Valdeltagande 2020

Valdeltagandet i USA har varit högt under de senaste årens val.

Under 2020 års presidentval röstade 66 procent av landets röstberättigande. Det högsta deltagandet i ett nationellt val i landet sedan år 1900, enligt Pew Research Center. Mellanårsvalet 2018 hade högsta deltagandet för ett sådant val sedan 1914.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet