En delad bild som visar en personlig profil med fokus på en man i kostym och röd slips, samt bilder relaterade till frakt och handel. Den första sektionen visar en containerkran som lyfter en fraktcontainer märkt ”China Shipping”. Den andra sektionen visar ett fartyg lastat med färgglada fraktcontainrar. Bakgrunden innehåller en karta, vilket ger en geografisk referens till handelsrutter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför hotar Trump med att ta kontroll över Panamakanalen – och vad har Kina med saken att göra? Se förklaringen i videon ovan. Foto: TT/EPA/AP/Europeana

Därför drömmer Trump om att återta Panamakanalen

Uppdaterad
Publicerad

När Trump under en presskonferens gläntade på dörren för att ”ta kontroll” över både Grönland och Panamakanalen satte många kaffet i halsen.

Och för många panamaner kom hotet särskilt nära, sett till den blodiga och komplicerade historia som länderna delar.

– USA invaderade Panama så sent som 1989, så självklart är den här frågan väldigt laddad i landet, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Den 9 januari varje år uppmärksammas vad som kallas Martyrdagen i Panama. Den infaller på årsdagen för de dödliga upplopp som skakade landet 1964, i samband med att panamaner protesterade mot USA:s särskilda kanalzon som vid tidpunkten delade landet i två.

Men i år var det inte bara blommor och kransar vid monumentet i huvudstaden Panama City.

I fokus

Framför monumentet låg även en stor brinnande docka föreställande USA:s president Donald Trump.

Därför vill Trump ta över kanalen

Den senaste tiden har Trump allt oftare ventilerat viljan att ”ta kontroll” över Panamakanalen, nu senast under sitt första tal som president den 20 januari.

– Vi gav inte kanalen till Kina, vi gav den till Panama. Men nu tar vi tillbaka den, sa Donald Trump under presidentinstallationen.

Och när han gör det ekar historien hos många panamaner.

– Panama och USA har historiskt haft en komplicerad och infekterad relation, säger Tigran Feiler.

Efter årtionden av diskussioner och protester skrev länderna ett avtal 1977 om att Panama skulle få ta över kontrollen av kanalen, med garantin att den skulle hållas neutral och fri att använda för alla länder.

Under högtidliga former lämnade USA officiellt över kanalen den 31 december 1999.

Men varför hotar Trump nu med att ta kontroll över kanalen – och vad har Kina med saken att göra? Se förklaringen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I fokus

Mer i ämnet