Ett flertal länder i Europa förbjuder användningen av niqab och burka på offentliga platser. Foto: TT

De här europeiska länderna har infört förbud mot niqab och burka

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen trädde en lag i kraft i Danmark som förbjuder niqab och burka på offentliga platser.

Så här ser det ut i resten av Europa.

I Sverige är det tillåtet att bära niqab och burka på offentliga platser. Däremot har enskilda arbetsgivare rätt att förbjuda anställda att bära religiösa, filosofiska och politiska symboler under arbetstid. Enskilda skolor har också rätt att förbjuda elever att bära burka eller niqab om kläderna kan försvåra kontakten mellan lärare och elever.

I flera europeiska länder finns dock lagar som på en nationell nivå förbjuder användningen av niqab och burka på offentliga platser. I många fall handlar det om att medborgarna ska gå att identifiera när de rör sig offentligt, vilket The Independent rapporterat om.

Danmark

Det land som senast införde ett förbud mot niqab och burka är Danmark. Den nya lagen trädde i kraft den 1 augusti och riktar in sig på alla slags plagg som täcker ansiktet. Det innefattar även lösskägg, masker och en del mössor.

Österrike

I Österrike förbjöds förra året användandet av heltäckande slöjor som niqab och burka på offentliga platser. Där inkluderas även universitet, rättssalar och kollektivtrafik. Lagen innefattar även masker eller andra plagg som täcker ansiktet.

Bara ett fåtal kvinnor bär niqab eller burka i Österrike. Men de har ändå blivit föremål för politiska diskussioner där. Foto: TT

Tyskland

Förra året infördes en lag som förbjuder användningen av niqab eller burka under tiden man framför ett fordon. Det är även förbjudet för militärer och statstjänstemän att täcka ansiktet, oavsett plagg.

Utöver den nationella lagen har några delstater infört egna förbud. Bland annat är det i många delstater förbjudet för lärare att bära plaggen.

Bulgarien

Bulgarien förbjöd under 2016 användandet av niqab och burka på offentliga platser. Flera bulgariska städer hade sedan tidigare infört lokala förbud. Lagen innefattar alla kläder som helt eller delvis täcker ansiktet.

Nederländerna

I Nederländerna infördes 2015 en lag som förbjuder användningen av niqab och burka i skolor, kollektivtrafiken och på sjukhus. Den förbjuder inte helt att bära plagget publikt men den förbjuder det i situationer där det är nödvändigt för folk att gå att identifiera. Lagen riktar sig även mot skidmasker och hjälmar.

Milou Diepstraten och Nayma N (vill inte uppge efternamn) deltog i en demonstration mot niqab- och burkaförbudet i Nederländerna. Foto: TT

Frankrike

Frankrike var det första europeiska landet att förbjuda niqab och burka på offentliga platser. Det är också det land i Europa där det bor flest muslimer. Det började med ett förbud i statliga skolor år 2004 och sedan 2011 har det varit förbjudet på offentliga platser. 

Belgien

I Belgien infördes en lag år 2011 som förbjuder heltäckande slöjor som niqab och burka på offentliga platser. Förbudet innefattar allt skylande av ansiktet som gör en person oidentifierbar.

Till skillnad från en niqab så skyler en burka även ögonen. Här syns två systrar som bötfälldes i Belgien för att ha synts offentligt iklädda burkor. Foto: TT

Italien

Sedan 1975 har det i Italien varit förbjudet att täcka ansiktet på offentliga platser – med undantag för niqab och burka. Men i dag har flera städer och regioner förbjudit specifikt niqab och burka på offentliga platser, däribland Novara, Lombardiet och Veneto.

Regionala förbud

I övriga Europa finns inga nationella förbud men det förekommer regionala. Exempelvis är det förbjudet att bära niqab och burka i Barcelona i Spanien och Ticino i Schweiz på en del offentliga platser – och Stavropol i Ryssland förbjuder hijab.

Hijab, niqab och burka

Hijab: En form av slöja som används för att täcka en kvinnas hår, axlar och hals. I vissa fall lämnas en del hår synligt.

Niqab: En form av slöja som till skillnad från en hijab täcker hela ansiktet förutom ögonen.

Burka: Burkan är ett ytterplagg som täcker hela kroppen och ansiktet – inklusive ögonen. En form av tyggaller sitter över ögonen för att bäraren ska kunna se sin omgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.