Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de olika sätten som folk har flytt från stridigheterna i staden i klippet. Foto: SVT/AFP

Evakuering och flykt – så tar sig människor från Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder har de senaste dagarna evakuerat utländska medborgare från Sudan, men insatserna innebär hög risk – ännu högre för de som inte hämtas med flyg.

– Det finns egentligen bara en rimlig väg ut, menar Peter Haldén, docent i krigsvetenskap.

De flesta västländer har hämtat sina medborgare med flyg, bland annat från militärflygfält utanför huvudstaden Khartum. Ett undantag är USA, som evakuerade ambassadpersonal direkt från Khartum med helikoptrar.

– De amerikanska styrkorna har jobbat enligt devisen ”quick and clean” – snabbt in, snabbt ut och så lite tid som möjligt på marken, säger Peter Haldén, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Oroligheter i Sudan

Större risk på marken

Just möjligheten att skapa en luftbro till säkra platser i närliggande länder är avgörande. Fordonskonvojer har, bland annat i regi av FN och Saudiarabien, fört medborgare från ett flertal länder från Khartum till hamnstaden Port Sudan. Där har man kunnat föra ut människor ur landet sjövägen.

Men det är en långt ifrån säker resväg.

– Det innebär att ta sig fram på småvägar, stigar och ökenvägar i ett område med pågående konflikt. Det finns egentligen bara en rimlig väg ut och det är luftvägen, säger Peter Haldén.

Upp emot 20 000 har flytt

Samtidigt är markvägen enda alternativet för de sudanesiska medborgare som nu tvingas fly landet. FN:s flyktingsorgan UNHCR uppskattar att mellan 10 000 och 20 000 personer passerade gränsen till Tchad redan förra veckan, de flesta kvinnor och barn.

Det sätter ytterligare press på en redan ansträngd situation för grannlandet, som redan inhyser runt 400 000 personer som flytt Sudan.

Se en genomgång av de olika vägarna ut ur Sudan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet