Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

En man med grå kofta och en rysk soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har Ryssland lyckas erövra Vuhledar – hör Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan. Foto: Axel Rydén/Reuters

Kriget i Ukraina

Tysk Patriot har anlänt till Ukraina

Ett Patriotsystem från Tyskland har anlänt till Ukraina, annonserade Volodymyr Zelenskyj under söndagen.

"Jag vill tacka Tyskland och USA för det här steget", skriver presidenten.

Under Natotoppmötet i juli sa president Joe Biden att fem Patriotsystem ges till Ukraina.

- USA, Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Italien ger Ukraina fem stycken luftvärnssystem, konstaterade Joe Biden.

Ukraina har sagt att de behöver sju system för att försvara sina städer.

Volodymyr Zelenskyj framför ett tyskt Patriotsystem under ett statsbesök i juni. Foto: Jens Buettner/TT

Överblick

Jätteevakuering från brand i oljeterminal

Fler än 1 000 invånare uppges ha evakuerats från området kring den oljeterminal på ryskockuperade Krim som på måndagen attackerades av Ukraina.

Enligt den ryskinstallerade borgmästaren beror evakueringen på en storbrand i anläggningen, rapporterar AFP. Ryssland har inte bekräftat att branden i Feodosija orsakats av en ukrainsk attack.

Hamnstaden vid Svarta havet har runt 70 000 invånare. Oljedepån uppges vara den största på Krimhalvön och försörjer enligt Ukraina den ryska armén.

(TT)

En död i rysk robotattack mot Odessas hamn

En ukrainsk medborgare dödades och fem utländska besättningsmän skadades i en rysk robotattack mot hamnen i Odessa under natten till tisdagen, uppger ukrainska myndigheter för Reuters.

Roboten träffade ett civilt fartyg som fraktade spannmål, skriver utrikesminister Andrij Sybiha på X, som kallar det hela för en "medveten terrortaktik". På söndagen attackerades ett fartyg lastat med majs i en närliggande hamn.

"Genom att attackera civila fartyg försöker Ryssland försvaga Ukrainas ekonomi och man utsätter miljoner runt om i världen i för hungersnöd", skriver Sybiha.

Enligt det ukrainska flygvapnet bestod attacken av två ballistiska Iskander-robotar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här avrättar ryska soldater ukrainska krigsfångar

Ett klipp som har dykt upp på Telegram påstås visa hur ryska soldater avrättar 16 ukrainska krigsfångar. SVT har analyserat detaljerna för att kunna avgöra om påståendet stämmer.

Markerad händelse

Ukraina: Rysk robot träffade civilt lastfartyg

Enligt ukrainska myndigheter har ett civilt lastfartyg i hamnen i Odessa träffats av en rysk ballistisk robot.

En ukrainsk hamnarbetare har dödats och fem besättningsmän, samtliga utländska medborgare, har skadats.

Det är andra gången på två dagar som ett civilt fartyg skadats i ryska attacker, enligt Oleksij Kuleba, minister med ansvar för Ukrainas återuppbyggnad.

Han kallar det för riktade angrepp mot den ukrainska så kallade spannmålskorridoren.

Rekordmånga ryssar dödade i kriget i september

Under september månad dödades och skadades fler ryssar jämfört med någon annan månad tidigare i kriget mot Ukraina. I snitt dog eller skadades 1271 ryssar varje dag under månaden, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin dagliga uppdatering om kriget på plattformen X.

Ökningen tros bero på att krigszonen utvidgats till
Charkiv och Kursk. Omkring 650 000 ryssar har dödats eller skadats sedan kriget startade i februari 2022.

Ukraina: Har förstört rysk minsvepare i Östersjön

Ukraina har förstört en rysk minsvepare baserad i Östersjön, uppger landets militära underrättelsetjänst på Telegram.

Fartyget låg till vid hamnstaden Baltiysk i den ryska exklaven Kaliningrad och ska enligt underrättelsetjänsten ha skadats allvarligt på grund av ett "mystiskt hål" i en ledning, som ledde till att vatten läckte in i motorn.

Hur sabotaget ska ha gått till eller när det ägde rum framgår inte. Ryssland har inte kommenterat händelsen.

Omfattande hackerattack mot rysk statsmedia

Det statskontrollerade ryska mediebolaget VGTRK har under natten till måndagen utsatts för en cyberattack, rapporterar ryska Tass.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kallar det för en "aldrig tidigare skådad" attack och meddelar att experter ska utreda alla omständigheter kring det inträffade.

Till Reuters uppger en ukrainsk regeringskälla att ukrainska hackare ligger bakom den storskaliga cyberattacken.

Enligt VGTRK, som är ett av Rysslands största mediebolag, har sändningarna i varken tv eller radio störts. Samtidigt pratar källor, som Meduza hänvisar till, om omfattande störningar på onlinesändningar och bolagets interna servrar.

Tre uppges döda i nattliga attacker mot Ukraina

Två personer uppges ha dött i en rysk attack mot ett område i regionen Sumy i norra Ukraina, enligt lokala myndigheter.

En annan kvinna dog i en attack i regionen Cherson i södra Ukraina under natten mot måndag, enligt regionens åklagarmyndighet.

Ukrainas flygvapen uppger att Ryssland attackerade Ukraina med ett 30-tal drönare och två robotar under natten och måndagsmorgonen.

Robotarna sköts ner över Kievregionen. Det finns inga uppgifter om skadade eller dödade i området.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainsk attack mot oljedepå på Krim

Det brinner i en oljedepå i Feodosia på annekterade Krim, rapporterar ryska statliga Tass med hänvisning till myndigheter.

Ukrainas militär bekräftar på Telegram att de har genomfört anfall mot oljedepån under natten mot måndag, enligt Reuters.

Oljeterminalen är den största på Krim när det gäller hantering av oljeprodukter. Ukrainas militär skriver att den bland annat används för att "tillgodose den ryska ockupationsarméns behov".

Den ryska Telegramkanalen Astra har publicerat filmer som visar hur himlen färgas röd och rök stiger från oljedepån.

Anders • Hej, hur är det med motståndet i de ockuperade områdena? Finns det någon motståndsrörelse och vad gör de?

Hej Anders! Motståndet i de ockuperande områdena tar flera former, allt från tips om var ryssarna befinner sig och vilken utrustning de har till regelrätta sabotage och dödliga attentat.

Ukrainas underrättelsetjänst har vid flera tillfällen under krigets gång uttryckligen eller via tydlig antydan tagit på sig sådana i de ockuperande områdena. Ett exempel var i fredags.

Den kanske mest kända motståndsrörelsen är "Atesh" som bildades på Krim 2022 och som tagit på sig flera dödliga dåd mot den ryska militären.

Ukrainska myndigheter har även upprättat ett nationellt motståndscentrum som utbildar befolkningen i passivt och våldsamt motstånd.