Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

En man står framför en mörkblå bakgrund med Natos emblem, en stiliserad vit kompassros, synligt i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s vicepresident JD Vance talar på säkerhetskonferensen i München. SVT Nyheter sänder live. Foto: TOBIAS SCHWARZ/TT

Kriget i Ukraina

Kiev: Tala med Ryssland inte aktuellt

Ukraina planerar inte att delta i samtal med ryska företrädare vid säkerhetskonferensen i München, menar Dmytro Lytvyn, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj.

– Den ukrainska positionen har inte förändrats. Ukraina måste först tala med Amerika. Europa måste vara delaktigt vad gäller allvarligt menade samtal om en riktig och varaktig fred, säger han.

Konferensen inleds på fredagen och håller på till och med söndag.

Överblick

Markerad händelse

Zelenskyj: Låg chans att överleva utan USA-stöd

Volodymyr Zelenskyj säger att det förmodligen skulle vara "väldigt svårt" för Ukraina att överleva utan militärt stöd från USA.

– Och naturligtvis, i alla svåra situationer har du en chans. Men vi skulle ha låga chanser att överleva utan stöd från USA, säger Zelenskyj i en intervju med NBC News i samband med säkerhetskonferensen i München.

Stödet från USA är kritiskt, även vid en överenskommelse med Rysslands president Vladimir Putin om en vapenvila i det ryska anfallskriget, enligt Zelenskyj.

– Det här är verkligen vad Putin vill. Han vill pausa, förbereda, träna, och få bort några sanktioner genom en vapenvila.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tjernobyls skyddsbarriär "ur funktion" efter attacken

Nattens drönarattack mot Tjernobyl har orsakat allvarliga skador på den skyddsbarriär som omger kärnkraftverket, rapporterar Reuters.

Strukturen är till för att förhindra spridning av radioaktiva ämnen. Den har nu upphört att fungera enligt sin ursprungliga funktion, säger chefsingenjören Oleksandr Tytarchuk till nyhetsbyrån.

– Drönaren har genomborrat det yttre laget på sarkofagen och sedan exploderat, säger han.

En brand bröt ut i anläggningen men kunde sedan släckas.

Hittills har det inte uppmätts några förhöjda strålningsvärden.

Nordisk enighet om stöd till Ukraina

Efter Trumps ord om Ukraina-samtal med Putin höll ledarna för de nordiska och baltiska länderna på fredagskvällen ett möte vid säkerhetskonferensen i München för att bland annat diskutera Ukrainas säkerhet.

– Vi är överens om att vi ska fortsätta och stärka vårt militära stöd till Ukraina, och hjälpa Ukraina att uppnå en förhandlingsposition som gör det möjligt för landet att värna sin egen integritet, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre till VG efteråt.

Medverkade gjorde också bland andra Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och regeringschefer från de baltiska länderna.

Zelenskyj och JD Vance hade ett "bra samtal"

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj och USA:s vicepresident JD Vance har haft ett möte under fredagskvällen. Zelenskyj säger till Reuters att de hade ett "bra samtal".

– Det är vårt första möte, inte vårt sista. Vi behöver prata mer, arbeta mer och förbereda planen för hur vi ska stoppa Putin, säger presidenten.

Under samtalet ska Zelenskyj ha betonat att Ukraina vill ha säkerhetsgarantier från USA inför Trumps förhandlingar med Putin, skriver AP.

Vance säger efter mötet att USA strävar efter en varaktig fred.

– Vi vill uppnå en varaktig, bestående fred, inte den sorts fred som kommer leda till konflikter i östra Europa om bara ett par år, säger han.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: "Jag kommer bara träffa en rysk kille: Putin"

Tidigare i veckan uppgav USA:s president Donald Trump att ett möte med Rysslands president Vladimir Putin kan hållas i Saudiarabien, som också erbjudit sig att stå värd för eventuella förhandlingar om kriget i Ukraina.

På fredagen fick Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en fråga om eventuella förhandlingar med Ryssland.

– Jag kommer inte medverka i möten med ryska företrädare. Jag kommer bara träffa en rysk kille och det är Putin. Först ska vi ha en gemensam plan med USA och Europa och sen är jag redo att sitta ner med Putin och stoppa kriget. Det är bara på de premisserna jag är redo att mötas, säger Zelenskyj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tysklands president om USA: "Annan världsbild"

Under säkerhetskonferensen i München talade Tysklands president Frank Walter Steinmeier om Trumps administrationen i Vita huset och beskrev det som att de har en helt annan världsbild än den som råder i Europa.

– Den nya amerikanska administrationen har en annan världsbild än vi. Den tar ingen hänsyn till etablerade regler, långvarigt partnerskap och förtroende. Det kan vi inte ändra på. Det måste vi acceptera och det måste vi hantera, säger Frank Walter Steinmeier om det sittande administrationen i USA.

Zelenskyj: "Jag kommer inte vara den presidenten som hjälper Putin"

På fredagen i samband med säkerhetskonferensen i München medverkar Volodymyr Zelenskyj i ett panelsamtal med amerikanska senatorer.

I samtalet uppger Zelenskyj att han efter Donald Trumps samtal med Vladimir Putin varnade USA:s president för risken om en överenskommelse görs med Putin utan att Ukraina har säkerhetsgarantier.

– Telefonsamtal är telefonsamtal, men om vi inleder en vapenvila utan säkerhetsgarantier så ger det bara Putin en paus för att samla styrka. Jag kommer inte skriva på ett sånt avtal. Jag kommer inte vara den presidenten som hjälper Vladimir Putin, säger Zelenskyj.

Zelenskyj: USA har aldrig tänkt sig Ukraina i Nato

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger under ett panelsamtal i München att USA, Bidenadministrationen inkluderad, aldrig föreställt sig ett ukrainskt medlemskap i Nato, rapporter Reuters.

– De pratar bara om det, säger Zelenskyj, enligt Reuters.

Om Ukraina inte får något medlemskap i Nato kommer landets armé behöva bli dubbelt så stor, fortsätter presidenten som medverkar på säkerhetskonferensen i München.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sundström om talet: "En sorts krigsförklaring mot Europa"

I drygt tjugo minuter höll JD Vance "en sort krigsförklaring mot Europa", enligt SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

– Omfattande, och kanske inte helt sammanhängande, kritik mot hela det europeiska demokratiska systemet som han menar inte fungerar, säger Bert Sundström om talet.

Han fortsätter:

– Sen kom han i slutändan fram till att migrationen är det stora problemet. Och att politikerna låter miljontals invandrare komma in i Europa utan att bli kontrollerade.

JD Vance talade även om valet i Rumänien och menade att det ogiltigförklarats för att man inte litade på folket.

– Han ignorerar det faktum att det stoppades för att man upptäckt grava missförhållanden som gör att man inte kan lita på resultatet, säger Sundström.

Markerad händelse

JD Vance: Hotet jag oroas över är inte Ryssland

JD Vance förväntades tala om kriget i Ukraina i sitt tal på säkerhetskonferensen i München och de kommande fredssamtalen men talet kom att handla om något helt annat.

Vicepresidenten gick i stället till hårt angrepp mot de europeiska länderna.

Vance talade om yttrandefrihet, demokrati och uppmanade Europa att begränsa invandringen. Vance menar att väljarna inte röstat för att "öppna slussarna för miljoner" invandrare.

– Hotet jag oroas mest över vad gäller Europa är inte Ryssland, Kina eller någon annan extern aktör. Det jag oroar mig för är hotet inifrån, att Europa backar från några av sina mest fundamentala värderingar, värderingar som man delar med USA, säger han.