Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Delegationer från USA och Ukraina förhandlar vid ett långt konferensbord med flaggor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Kriget i Ukraina

Jonas • Har det inte sagts tidigare att en tillfällig vapenvila (som Macron nu pratar om) mest skulle gynna Ryssland?

Hej Jonas! Macron betonade på måndagen vikten av att man inte avtalar om en vapenvila utan robusta säkerhetsgarantier för Ukraina.

Detta på grund av risken för att Ryssland bryter mot överenskommelsen.

En rad europeiska ledare har tillsammans med Ukraina lyft samma ståndpunkt. En vapenvila utan garantier skulle ge Ryssland ett välbehövligt andrum, enligt dem.

Den ukrainska regeringen har länge beskrivit ett Natomedlemskap som den bästa garantin för att Ryssland inte angriper igen.

Överblick

Markerad händelse

Källor: Trump och Zelenskyj ska snart träffas

Ukrainas presidentkansli förbereder för närvarande ett möte mellan Volodymyr Zelenskyj och USA:s Donald Trump, uppger källor för flera medier.

Enligt uppgifterna kommer de två presidenterna att under ceremoniella former att underteckna det mineralavtal som USA och Ukraina nu kommit överens om.

Men exakt när är ännu oklart. Reuters och AFP skriver att mötet troligen äger rum på fredag, medan Financial Times rapporterar att undertecknandet lär ske inom de närmsta veckorna.

Markerad händelse

Ukraina och USA överens om mineralavtal

Ukraina är redo att underteckna mineralavtalet med USA, bekräftar Ukrainas presidentkansli för Kyiv Independent.

Man ska nu vara överens om att gemensamt utvinna mineraler, olja och gas. Detta sedan USA ska ha släppt sitt krav på att ha rätt till 500 miljarder dollar från vinsterna från tillgångarna.

Man ska ha enats om att upprätta en fond till vilken Ukraina ska bidra med 50 procent av intäkterna från "framtida monetarisering" av statligt ägda tillgångar. Fonden ska därefter användas för att investera i Ukraina. Avtalet täcker inte de resurser som redan utnyttjas av Ukraina.

I dokumentet står det dock inget om säkerhetsgarantier.

Johan Hammarström • Igår skrev ni att USA var störste bidragsgivare men EU är väl större?

Hej Johan! USA har varit den enskilt största givaren av stöd till Ukraina. Europas länder har dock tillsammans gett mer, enligt tyska Kiel Institute som räknat på stödet till Ukraina under de senaste tre åren.

Markerad händelse

Ukraina: Angreps med 213 drönare i natt

Det talas om en potentiellt nära förestående fred, men Ryssland ser inte ut att ha trappat ner sina attacker mot Ukraina - tvärtom. Enligt det ukrainska flygvapnet avfyrade ryssarna 213 drönare och sju robotar mot landet under natten.

Majoriteten uppges dock ha skjutits ner eller fallit ner i obefolkade områden.

Samtidigt trycker ryssarna fortsatt på vid östfronten. Hårdast är striderna i områdena söder om den belägrade staden Pokrovsk. Ryssarna rör sig dagligen framåt, men anfallens intensitet ska ha minskat den senaste veckan på grund av lyckade lokala ukrainska motstötar, enligt den ukrainska analysgruppen Deepstatemap.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kreml: Ingen ny åsikt om fredsbevarande insats

Ryssland har inget att tillägga rörande dess tidigare kommunicerade position om en framtida fredsbevarande insats i Ukraina, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt statliga ryska Tass.

Ryssarna har sagt att de inte kan acceptera att soldater från europeiska Natoländer deltar i en sådan insats, oavsett under vilken flagg de kan komma att verka.

Donald Trump hävdade på måndagskvällen att han tagit upp saken med Vladimir Putin och att denne då ska ha haft en mer öppen inställning i frågan.

- Han kommer acceptera det. Jag har ställt frågan till honom. Han söker inte världskrig. Han har inga problem med det, sa Trump.

Markerad händelse

Politico: Frysta ryska medlen lär förbli oanvända

Europeiska ledare har krävt att EU använder de frysta ryska tillgångarna i unionen för att finansiera stöd till Ukraina, däribland Polens Donald Tusk.

Det rör sig om omkring 200 miljarder euro vars ränteintäkter hittills endast använts som säkerhet för ett lån från G7-länderna.

EU-källor beskriver medlen som ett verktyg som skulle kunna ge EU en plats vid förhandlingsbordet med Ryssland. Men än så länge dominerar den mer försiktiga europeiska hållningen rörande pengarna, skriver Politico.

- Om vi skulle ge medlen till Ukraina så har vi dem inte längre och kan inte använda dem som ett förhandlingskort, säger en diplomat till nyhetssajten.

Markerad händelse

Serbien röstade fel i FN - fördömde Ryssland

Serbien röstade felaktigt för den resolution i FN under gårdagen som fördömde Ryssland invasion av Ukraina, säger landets president Aleksandar Vucic till serbiska RTS.

- Jag har inte haft tid att hantera det tillräckligt, kanske är jag för trött och har för många saker på mitt bord. Jag ber om ursäkt till det serbiska folket, säger han.

Han understryker att Serbien hade planerat att lägga ner sin röst, vilket man gjorde i omröstningen om den rivaliserade amerikanska Ukrainaresolutionen som också röstades igenom under gårdagen.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger till statliga ryska Tass att man är medveten om att ett "tekniskt fel" inträffat.

Ulf Kristersson (M) anlände till tågstationen i Kiev på måndagen, treårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.
Ulf Kristersson (M) anlände till tågstationen i Kiev på treårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion. Foto: Sergey Dolzhenko/Epa/TT Nyhetsbyrån

Kristerssons tåg fördröjt av ryskt robotanfall

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har lämnat Ukraina, där han under måndagen träffade president Zelenskyj i Kiev för att diskutera möjliga fredsförhandlingar och stöd till landet.

Nu vittnar Kristersson om att hans nattåg från Kiev till polska gränsen fördröjdes via Lviv till Przemyśl i Polen på grund av ett ryskt robotanfall.

"Människorna i Lviv uppmanades att söka skydd och även det polska luftförsvaret aktiverades," skriver Ulf Kristersson på X.

"Så är det förfärliga krig som Ryssland oprovocerat har startat – och som nu har gått in på sitt fjärde år," skriver statsministern vidare.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kreml: Välkomnar USA:s "balanserade" hållning

Under måndagens FN-omröstningar i New York röstade USA med Ryssland två tillfällen. Något som Putins talesperson Dmitrij Peskov, menar tyder på en mer "balanserad" ståndpunkt från USA:s sida.

- USA intar en mycket mer balanserad ståndpunkt som verkligen syftar till att försöka lösa Ukrainakonflikten. Vi välkomnar detta, säger Peskov enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Han säger även att han hoppas att USA kan influera Europas ståndpunkt som han menar inte signalerar "balans".