Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Volodymyr Zelenskyj och SVT:s reporter Oscar Schau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem punkter – här är innehållet i Zelenskyjs segerplan. Foto: Ukrainas presidentkansli & Filip Brusman

Kriget i Ukraina

FN om sjukhusattacken: "Djupt oroväckande mönster"

Efter måndagens ryska luftattack i Ukraina, där omkring 40 personer dödades och nära 200 skadades, hårdnar tonen mot Ryssland.

När FN:s säkerhetsråd höll ett extrainsatt möte under tisdagen konstaterade en FN-företrädare att attacken innebär krigsbrott.

Dessa händelser är del av av ett djupt oroväckande mönster av systematiska attacker där sjukvårdsinrättningar och annan civil infrastruktur skadas runt om i Ukraina, sa Joyce Msuya, biträdande generalsekreterare för humanitära frågor.

Totalt ska över 40 robotar ha avfyrats i attackerna, som utfördes under dagtid. Uppemot 100 byggnader ska ha träffats i olika städer, enligt AP.

Överblick

Ukrainas riksåklagare avgår

Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin meddelar att han avgår. Anledningen är en storskalig korruptionshärva som innebar att regeringstjänstemän slapp göra värnplikt.

Korruptionshärvan avslöjades nyligen i en utredning från Ukrainas säkerhetstjänst (SBU), som tidigare gjort ett uttalande om att 64 tjänstemän underrättats om att de utreddes för att olagligen ha utfärdat invaliditetsintyg.

”Ytterligare nio personer har redan dömts”, sade SBU i uttalandet och tillade att 4 106 invaliditetsintyg "dragits in".

TT

Bild på man, Ukrainas riksåklagare.
Andrij Kostin. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ja till Ukrainalån baserat på ryska tillgångar

EU-parlamentet har enats om ett nytt stödpaket till Ukraina som baserat på frysta ryska tillgångar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Totalt handlar det om lån till Ukraina på nära 400 miljarder kronor som säkras med hjälp av ryska centralbankstillgångar som frysts kort efter det ryska anfallet av Ukraina 2022.

Förslaget godkändes med 518 ja-röster mot 56 nej och 61 nedlagda. EU-länderna måste dock enas om att förlänga frysningstiden för pengarna med 36 månader i taget.

Den frågan har Ungern som höstens ordförandeland i ministerrådet bestämt sig för att ta upp först efter USA:s kommande presidentval.

Markerad händelse

Sydkorea överväger att skicka vapen till Ukraina

Sydkorea kan komma att skicka vapen direkt till Ukraina, som ett svar på det militära samarbetet mellan Ryssland och Nordkorea, rapporterar Reuters.

- Vi överväger att bidra med vapen i försvarssyfte, säger en medarbetare till president Yoon Suk Yeol enligt nyhetsbyrån.

Sydkorea är en ledande vapenproducent och flera västländer har tryckt på för att landet ska förse Ukraina med utrustning. Hittills har man dock fokuserat på ickemilitärt bistånd och minröjningsutrustning.

USA kommer fortsätta backa Ukraina och "varje tum av Nato"

USA kommer att bistå Ukraina med vad landet behöver i kriget mot Ryssland, uppger USA:s försvarsminister Lloyd Austin som under måndagen gjorde ett oannonserat besök i Ukrainas huvudstad Kiev.

Austin gav under besöket inget besked om USA kommer att stödja president Volodymyr Zelenskyjs så kallade segerplan rapporterar nyhetsbyrån AP.

- USA kommer att upprätthålla våra NATO-förpliktelser och försvara varje tum av Natos territorium, sa Lloyd under besöket där han även framhöll att USA inte söker krig med Ryssland.

Sedan Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 har USA bistått Ukraina med över 600 miljarder kronor, vilket gör landet till den största militära biståndsgivaren.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin står vid ett podium med en officiell emblem, omgiven av flaggor från USA och Ukraina.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin på en pressträff i samband med besöket i Ukraina.

Nordkorea förnekar närvaro i Ryssland

Nordkorea förnekar att man skickat styrkor till Ryssland. Det uppger en av diktaturens FN-representanter som kallar uppgifterna för "grundlösa rykten".

Samtidigt uppger Sydkorea att man stegvis kommer genomföra motåtgärder mot det militära samarbetet mellan Ryssland och Nordkorea, rapporterar Reuters.

Landets biträdande nationella säkerhetsrådgivare, Kim Tae-hyo, anklagar styret i Pyongyang för att bete sig som "en kriminell organisation" genom att skicka unga nordkoreaner för att strida i Ryssland.

Sydkoreas president har uppmanat Nordkorea att omedelbart dra tillbaka de militära trupperna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Möjligt att Ryssland använder nordkoreaner för att bevaka gränsen"

SVT:s Kinakorrespondent Tilde Lewin menar att man kan vara relativt säker på att Nordkorea skickat militär personal till Ryssland, bland annat för att studera krigföringen och fördjupa det militära samarbetet mellan länderna.

- Nordkorea har inte deltagit med en så här stor insats som det nu är tal om i något krig utomlands, säger hon i morgonstudion.

SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg, på plats i Ukraina, är inne på samma spår.

- De är inte säkert att de rör sig om soldater som sätts in vid frontlinjen. Det verkar troligare att de bevakar gränsen eller befinner sig i Kurskregionen där Ukraina har gått in för att förstärka, säger han.

Markerad händelse

Ett barn dödat i rysk drönarattack

Tre civila, varav ett barn, har dödats när en drönare slog ner i ett bostadsområde i Sumy i nordöstra Ukraina. Det uppger regionens guvernör Ihor Kalchenko på Telegram.

En kvinna ska även ha skadats när en rysk drönare slog ner i en busshållplats i Cherson, uppger lokala myndigheter.

Ryssland ska enligt den ukrainska militären ha avfyrat omkring 60 drönare mot Ukraina, varav 42 ska ha skjutits ner över områden i de södra, östra och centrala delarna av landet.

Ryssland har förnekat att man riktar attacker mot civila, men avfyrar trots detta regelbundet missiler och drönare mot tätbebyggda områden bakom frontlinjen i kriget.

Brand i rysk kemisk anläggning

Ukraina genomförde drönarattacker mot bland annat Tambovregionen i Ryssland under tisdagsmorgonen.

Attacken resulterade i explosioner och en brand i en etanolfabrik och två andra kemiska anläggningar i området.

Ingen person ska ha skadats i samband med attackerna, uppger regionens guvernör på Telegram.

Enligt Rysslands försvarsminister ska man ha förstört 18 ukrainska drönare som avfyrats mot Ryssland under natten.

Drönarna ska ha skjutits ner över regionerna Bryansk, Belgorod, Kursk, Tula och Oryol.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vad tjänar Nordkorea på att skicka soldater till fronten?

Nordkorea har beslutat att bistå Ryssland med 12 000 soldater i kriget mot Ukraina. Det säger både Sydkorea och Ukraina som även uppger att ett tusental redan befinner sig på rysk mark.

- En av fördelarna för Nordkorea är att landet kan få modern stridserfarenhet, säger Mats Engman, chef på ISDP:s Koreacentrum, i Aktuellt.

Läs hela artikeln här.

Hör Koreaexperten Mats Engman om vad Ryssland och Nordkorea kan tjäna på det påstått eskalerade militära utbytet i videon ovan.

8.5 miljarder kronor till ukrainska drönare

I sitt kvällstal uppger Zelenskyj att USA förbereder ett stödpaket på 8.5 miljarder kronor till Ukraina. Pengarna ska gå till att finansiera produktionen av ukrainska drönare, skriver Reuters.

Det stödpaketet är utöver de redan 4,5 miljarder kronor som lovats av USA för vapen i Ukraina.