Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Volodymyr Zelenskyj och SVT:s reporter Oscar Schau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem punkter – här är innehållet i Zelenskyjs segerplan. Foto: Ukrainas presidentkansli & Filip Brusman

Kriget i Ukraina

Ukraina tar fram krigsplan för landet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gett ukrainska myndigheter i uppdrag att ta fram en intern handlingsplan för att hjälpa landet motstå kriget, enligt en källa till Kyiv Independent.

I den kommer flera områden att beröras såsom landets politik, militär och ekonomi med mera.

Planen förväntas presenteras för det ukrainska folket innan årsskiftet, enligt källor till BBC Ukraina, skriver Kyiv Independent. Men enligt tidningens egna källa kan det ta ytterligare flera veckor.

Handlingsplanen är enligt uppgift inte ett alternativ till den segerplan Zelenskyj tidigare i oktober presenterade, utan innehåller åtgärder som ska vidtas av Ukraina självt.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA:s försvarsminister: Nordkoreanska soldater finns på plats

USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftar att Nordkorea har skickat trupper till Ryssland för att delta i kriget mot Ukraina, skriver The New York Times.

Austin kallar den nordkoreanska närvaron för en ”mycket allvarlig” eskalering som kommer få konsekvenser i både Europa och Asien.

Hur soldaterna ska bidra säger Austin "återstår att se" och medger att man inte vet hur många nordkoreanska soldater som finns på plats - eller hur många som ska anlända till Ryssland.

Enligt uppgifter ska det handla om runt 12 000 nordkoreanska soldater som ska strida med Ryssland.

Se klippen som påstås visa nordkoreanska soldater i ett träningsläger i Ryssland.

Cyberattack mot ryska utrikesdepartementet

Ryska utrikesdepartementet har utsatts för en större överbelastningsattack.

Det uppger departementets talesperson Maria Zacharova, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Zacharova uppger att hennes veckovisa presskonferens var tvungen att skjutas upp på grund av det.

Det är oklart vad som ligger bakom attacken och om den fått några konsekvenser.

Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova i svart blus, på ett podium framför mikrofoner.
Maria Zacharova. Foto: Alexander Zemlianichenko / TT

FN-besök i Ryssland kritiseras

Just nu pågår ett möte mellan Brics-länderna i Ryssland. Brics är en ekonomisk sammanslutning mellan länder, däribland Ryssland och Kina.

Gruppen har beskrivits som en slags motvikt till G7 och USA:s ekonomiska dominans. Under mötet ska man bland annat diskutera ett internationellt betalningssystem för att kringgå sanktioner, enligt SVT:s korrespondent Tomas Thorén.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres är på plats. Ukrainas utrikesdepartement är kritiska till det:

"Det här är ett dåligt beslut som inte bidrar till fred. Allt det gör att förstöra FN:s rykte", säger de i ett uttalande, enligt ukrainska Pravda.

Enligt Guterres själv ska han bekräfta sina ståndpunkter i Ukrainakonflikten, rapporterar TT.

Ukrainas riksåklagare avgår

Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin meddelar att han avgår. Anledningen är en storskalig korruptionshärva som innebar att regeringstjänstemän slapp göra värnplikt.

Korruptionshärvan avslöjades nyligen i en utredning från Ukrainas säkerhetstjänst (SBU), som tidigare gjort ett uttalande om att 64 tjänstemän underrättats om att de utreddes för att olagligen ha utfärdat invaliditetsintyg.

”Ytterligare nio personer har redan dömts”, sade SBU i uttalandet och tillade att 4 106 invaliditetsintyg "dragits in".

TT

Bild på man, Ukrainas riksåklagare.
Andrij Kostin. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ja till Ukrainalån baserat på ryska tillgångar

EU-parlamentet har enats om ett nytt stödpaket till Ukraina som baserat på frysta ryska tillgångar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Totalt handlar det om lån till Ukraina på nära 400 miljarder kronor som säkras med hjälp av ryska centralbankstillgångar som frysts kort efter det ryska anfallet av Ukraina 2022.

Förslaget godkändes med 518 ja-röster mot 56 nej och 61 nedlagda. EU-länderna måste dock enas om att förlänga frysningstiden för pengarna med 36 månader i taget.

Den frågan har Ungern som höstens ordförandeland i ministerrådet bestämt sig för att ta upp först efter USA:s kommande presidentval.

Markerad händelse

Sydkorea överväger att skicka vapen till Ukraina

Sydkorea kan komma att skicka vapen direkt till Ukraina, som ett svar på det militära samarbetet mellan Ryssland och Nordkorea, rapporterar Reuters.

- Vi överväger att bidra med vapen i försvarssyfte, säger en medarbetare till president Yoon Suk Yeol enligt nyhetsbyrån.

Sydkorea är en ledande vapenproducent och flera västländer har tryckt på för att landet ska förse Ukraina med utrustning. Hittills har man dock fokuserat på ickemilitärt bistånd och minröjningsutrustning.

USA kommer fortsätta backa Ukraina och "varje tum av Nato"

USA kommer att bistå Ukraina med vad landet behöver i kriget mot Ryssland, uppger USA:s försvarsminister Lloyd Austin som under måndagen gjorde ett oannonserat besök i Ukrainas huvudstad Kiev.

Austin gav under besöket inget besked om USA kommer att stödja president Volodymyr Zelenskyjs så kallade segerplan rapporterar nyhetsbyrån AP.

- USA kommer att upprätthålla våra NATO-förpliktelser och försvara varje tum av Natos territorium, sa Lloyd under besöket där han även framhöll att USA inte söker krig med Ryssland.

Sedan Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 har USA bistått Ukraina med över 600 miljarder kronor, vilket gör landet till den största militära biståndsgivaren.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin står vid ett podium med en officiell emblem, omgiven av flaggor från USA och Ukraina.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin på en pressträff i samband med besöket i Ukraina.

Nordkorea förnekar närvaro i Ryssland

Nordkorea förnekar att man skickat styrkor till Ryssland. Det uppger en av diktaturens FN-representanter som kallar uppgifterna för "grundlösa rykten".

Samtidigt uppger Sydkorea att man stegvis kommer genomföra motåtgärder mot det militära samarbetet mellan Ryssland och Nordkorea, rapporterar Reuters.

Landets biträdande nationella säkerhetsrådgivare, Kim Tae-hyo, anklagar styret i Pyongyang för att bete sig som "en kriminell organisation" genom att skicka unga nordkoreaner för att strida i Ryssland.

Sydkoreas president har uppmanat Nordkorea att omedelbart dra tillbaka de militära trupperna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Möjligt att Ryssland använder nordkoreaner för att bevaka gränsen"

SVT:s Kinakorrespondent Tilde Lewin menar att man kan vara relativt säker på att Nordkorea skickat militär personal till Ryssland, bland annat för att studera krigföringen och fördjupa det militära samarbetet mellan länderna.

- Nordkorea har inte deltagit med en så här stor insats som det nu är tal om i något krig utomlands, säger hon i morgonstudion.

SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg, på plats i Ukraina, är inne på samma spår.

- De är inte säkert att de rör sig om soldater som sätts in vid frontlinjen. Det verkar troligare att de bevakar gränsen eller befinner sig i Kurskregionen där Ukraina har gått in för att förstärka, säger han.