Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan stridsflygplanet F-16 påverka kriget i Ukraina. Foto: BEVRT

Kriget i Ukraina

USA ska skicka nytt stödpaket till Ukraina

USA kommer snart att presentera ett nytt militärt stödpaket till Ukraina av ett värde på över 2,3 miljarder dollar, enligt landets försvarsminister Lloyd Austin, skriver Reuters.

Paketet innehåller bland annat luftvärn och pansarvärnsvapen.

USA har sedan invasionen 2022 skickat ett stort antal vapensystem och mängder av ammunition till Ukraina. Amerikanernas militära stöd har hittills uppgått till över 52 miljarder dollar, enligt USA:s utrikesdepartement.

Överblick

Nytt brittiskt vapenpaket till Ukraina

Storbritanniens nye försvarsminister John Healey har besökt Odessa och där träffat Ukrainas president Zelenskyj och sin ukrainske motpart Rustem Umerov.

I samband med detta presenterades ett nytt militärt stödpaket till landet där bland annat artillerigranater, patroner och närmare 100 attackrobotar av modellen Brimstone ingår.

- Vi må ha en ny regering, men Storbritannien står enat bakom Ukraina, sa John Healey enligt ett pressmeddelande.

John Healey och Rustem Umerov i Odessa på söndagen. Foto: Igor Tkachenko/TT
Markerad händelse

Ryssland hävdar mindre framsteg vid Toretsk

Rysslands försvarsdepartement skriver på Telegram att militären tagit kontroll över den lilla byn Chigari, väster om Toretsk.

En talesperson för den ukrainska militären förnekade på söndagen att ryssarna gjort territoriella framsteg i området, skriver Kyiv Post.

Mycket våldsamma strider har pågått omkring Toretsk sedan ryssarna inledde en lokal offensiv där i juni. Ukrainarna håller fortfarande staden, men ryssarna ser ut att ha pressat sig allt närmare dess utkanter de senaste veckorna.

Markerad händelse

Uppgifter: Ammunitionslager träffat i drönarattack

Ryskt luftvärn ska under natten till söndagen ha förstört "flera drönare" över regionen Voronezh i västra Ryssland. Det enligt dess guvernör, Alexander Gusev, som skriver det på Telegram.

Spillror från drönarna ska därefter ha slagit ner i en lagerlokal i området kring Podgorensky där en brand brutit ut och oidentifierade sprängämnen detonerat.

Men enligt en källa till Reuters ska det röra sig om en direktträff mot ett ammunitionslager på 9 000 kvadratmeter. Samma källa säger även att det finns en "stor chans" för explosioner vid ryska militärindustriella anläggningar i framtiden.

Markerad händelse

Ökning av mord bland ryska soldater i Ukraina

Våldet mellan ryska soldater i de ockuperade områdena i Ukraina har skjutit i höjden, rapporterar Novaja Gazeta som granskat ryska rättshandlingar för 2023.

Minst 135 ryska soldater åtalades för mord under året, fler än antalet av veteraner begångna mord i hela Ryssland. Ett flertal andra rättsärenden berör misshandel, maktmissbruk och våld mot en överordnad.

Enligt tidningen är det verkliga antalet sannolikt mycket högre eftersom de ryska domstolarna i de delvis ockuperade regionerna Cherson och Zaporizjzja inte publicerar sina ärenden online.

Alkoholkonsumtion, droger och mental ohälsa pekas ut som det ökade våldets orsaker.

Markerad händelse

Le Pen: Vill sluta skicka långdistansvapen

Marine Le Pen, förre detta partiledare för det högernationalistiska partiet Nationell samling, säger till CNN att partiet har två röda linjer gällande Frankrikes stöd till Ukraina.

Enligt henne kommer en möjlig framtida premiärminister tillhörande partiet garantera att franska trupper inte skickas till Ukraina samt stoppa leveranserna av vapen med kapacitet att nå mål i Ryssland.

Frankrike har vid sidan av Storbritannien skickat långdistansrobotar av typen Storm Shadow/Scalp som under krigets gång gett Ukraina förmåga att attackera trupper och andra mål långt bakom frontlinjen.

Flera döda efter krock i västra Ukraina

I Rivneregionen i västra Ukraina har 14 personer dött, varav ett barn, efter att en lastbil och minibuss krockat, skriver den ukrainska statliga räddningstjänsten på Telegram.

Ytterligare en person skadades och enligt telegraminlägget ska skadorna vara livshotande.

Vad som föranlett krocken är i nuläget oklart men undersökningar görs på plats för att klargöra omständigheterna.

Attack mot ukrainsk infrastruktur

Under natten ska kritisk infrastruktur i Sumy ha attackerats av drönare vilket ska ha gjort att flera omkringliggande byar ska ha blivit strömlösa. Det ska även ha orsakat störningar i vattenförsörjningen, rapporterar regionens militära administration på Telegram.

Den senaste månaden har attacker mot Ukrainas kritiska infrastruktur ökat. Ukrainas största privata energileverantör, DTEK, har tidigare varnat för att ukrainare endast kommer ha el 6-7 timmar per dag under den komma vintern eftersom ryska attacker gjort att tillgången på el har minskat kraftigt.

Det av den ukrainska militären övergivna så kallade kanalområdet i Tjasiv Jar. Endast ruiner återstår efter månader av strider. Foto: Ukrainas 24 brigad på Telegram

Lonski • Vad händer i Tjasiv Jar ?

Har ni inga nyheter från staden?

Hej! Vi har tidigare rapporterat om att den ukrainska armén dragit sig tillbaka från det så kallade kanalområdet i stadens östra delar. Bebyggelsen där ligger i ruiner efter månader av våldsamma strider och tung beskjutning. Ukrainarna har sagt att situationen för trupperna på platsen blev ohållbar på grund av logistiskproblem och för att deras försvarsställningar förstörts. Ryssarna har alltså tagit ett mindre steg framåt, men större delen av Tjasiv Jar kontrolleras fortfarande av Ukraina.

Markerad händelse

Mediazona: 120 000 ryska soldater dödade

Oberoende ryska Mediazona, som löpande under krigets gång använt sig av öppna ryska källor för att avgöra hur många ryska soldater som stupat i Ukraina, konstaterar nu att omkring 120 000 ryska soldater dödats sedan invasionen inleddes.

Siffran har tagits fram i samarbete med den ryska nyhetssajten Meduza. Tillsammans har de sammanställt data om överdödlighet utifrån officiella ryska arvsärenden.

Enligt dem har 39 000 ryska soldater dödats sedan årsskiftet. Deras beräkningar visar även att mellan 200 och 250 soldater stupar varje dag.