Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Kriget i veckan

Kriget i Ukraina

Zelenskyjs vädjan till Trump: Kom hit och se

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar USA:s president Donald Trump att komma och besöka Ukraina för att förstå vad Ryssland utsatt landet för.

– Snälla, innan någon form av beslut, alla former av förhandlingar, kom för att möta och se människor, civila, soldater, sjukhus, kyrkor, barn förstörda eller döda, säger Zelenskyj i intervjun, rapporterar TT.

Intervjun spelades in när Zelenskyj besökte sin hemstad Kryyvyj Rih under fredagen. Den 4 april dödades 19 personer, varav 9 barn, och över 60 personer skadades i en rysk robotattack mot staden.

Överblick

Markerad händelse

Källor: USA kommer inte att fördöma attacken mot Sumy

USA har berättat för sina allierade inom G7-gruppen att man inte står bakom ett gemensamt fördömande av den ryska attacken mot Sumy, det säger flera källor till Bloomberg.

Anledningen är att USA vill kunna fortsätta fredsförhandlingarna med Ryssland.

Kanada, vilka just nu är ordförande, ska ha meddelat de andra att det inte blir något uttalande om inte USA står bakom det.

Uttalandet skulle ha sagt att attacken mot Sumy är bevis på att Ryssland är bestämda på fortsatt krig, enligt ett utkast som Bloomberg sett. Donald Trump beskrev attacken som ”en hemsk sak” och ett misstag.

G7-gruppen består av USA, Frankrike, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och Italien.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter attacken: Zelenskyj sparkar Sumys guvernör

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har för avsikt att sparka guvernören i regionen Sumy, det meddelade regeringens representant i parlamentet på tisdagen.

Staden med samma namn drabbades av en förödande rysk robotattack i helgen, som tog 35 människors liv och sårade runt 120. Klusterammunition ska ha använts i attacken som fördömts kraftigt europeiska ledare.

Guvernören i fråga, Volodymyr Artiuch, har medgett att en prisceremoni för soldater ägde rum i området men nekar att han planerat den, enligt Kiev Independent. I samma byggnad hölls kurser för barn, enligt Sveriges Radio.

Även regionen Luhansks guvernör sparkas.

(SVT/TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kina om krigsfångarna: Verifierar situationen

Ukraina säger sig ha tillfångatagit två kinesiska medborgare som stridit för Ryssland mot Ukraina. Ukrainska säkerhetstjänsten har visat upp dem på en presskonferens. Där säger en fånge att han tog värvning för att han behövde arbete.

På tisdagen har en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet kommenterat händelsen.

– För närvarande verifierar Kina situationen. Kina kommer att hantera individuella beteenden och konsulära ärenden som involverar kinesiska medborgare utomlands i enlighet med lagen, säger talespersonen Lin Jian.

Han säger även att Kina har utfärdat varningar att kinesiska medborgare ska hålla sig borta från konflikter och krigszoner.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trump avvisar Ukrainas köperbjudande av Patriotsystem

Ukraina vill köpa tio amerikanska luftvärnssystem av modellen Patriot för runt 150 miljarder kronor. Volodymyr Zelenskyj ska ha framfört erbjudandet direkt till Donald Trump, skriver Kiev Independent.

Trump har dock avvisat köpförfrågan.

- Man startar inte ett krig mot någon som är 20 gånger större än en själv och sedan hoppas att folk ska ge en några robotar, säger Trump om erbjudandet i möte med reportrar i Vita huset, enligt flera medier.

Detta är inte första gången som Trump anklagar Ukraina för att ha startat kriget.

Markerad händelse

Kreml: Finns politisk vilja för ett avtal

USA:s särskilda sändebud Steve Witkoff tror att man står vid tröskeln för något "väldigt, väldigt viktigt för världen", när det kommer till ett avtal med Ryssland om Ukrainakriget.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger på tisdagen att det finns politisk vilja för ett avtal men att det ännu saknas tydliga ramar, skriver Reuters.

Vidare säger Peskov att man är glad för de positiva förbindelserna med USA och att det finns "enorm potential för samarbete mellan USA och Ryssland vilket kan stabilisera världen".

Ryssland har anklagats för att förhala samtalen om vapenvila och att man inte verkar vilja ha fred. Den utdragna processen frustrerar Donald Trump.

Markerad händelse
Under mötet mellan Witkoff och Putin ska även presidentens rådgivare Jurij Usjakov och Kirill Dmitrijev ha varit med. Foto: Kreml/TT

Witkoff: Nu vet vi vad Putin begär

Steve Witkoff, Donald Trumps särskilda sändebud, har intervjuats av Fox News efter förra veckans möte med Vladimir Putin.

Mötet var "övertygande" och varade i fem timmar, enligt Witkoff.

- I slutet kom vi fram till vad Putins krav för en permanent fred är, säger han.

Affärsmannen Witkoff har ingen diplomatisk erfarenhet utan är en gammal vän till Trump. Han utnämndes till presidentens särskilda sändebud till Mellanöstern men är nu även central i förhandlingarna med Ryssland.

- Jag tror att vi kan vara vid tröskeln till något som skulle bli väldigt, väldigt viktigt för världen, säger han om fredsförhandlingarna och nämner även handelsmöjligheter med Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kinesiska krigsfångar: "Försökte hitta nytt jobb"

SVT:s korrespondent Elin Jönsson och fotograf Niclas Berglund var på plats i Kiev när den ukrainska säkerhetstjänsten höll presskonferensen med de två kinesiska krigsfångarna.

- Jag hade ett vanligt jobb i Kina. En fin familj med fru, barn och föräldrar. Men på grund av covid förlorade jag jobbet och försökte hitta ett nytt jobb, vilket som helst, säger en av fångarna.

Hör delar av presskonferensen i videon ovan.

EU uppmanar kandidatländer att inte besöka segerdagen

Länder som vill bli medlemmar i EU bör inte besöka "segerdagen" i Moskva den 9 maj. Uppmaningen uttrycktes under en middag mellan representanter från EU och kandidatländer från Balkan, säger Lettlands utrikesminister Baiba Braže.

Albanien, Bosnien och Hercegovina, Nordmakedonien, Serbien och Montenegro är alla kandidatländer.

Enligt Suspilne har Serbiens president Aleksandar Vučić accepterat inbjudan från Moskva. Andra ledare som tackat ja består av: Kinas president Xi Jinping, Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Ryssland firar segerdagen den 9 maj varje år för att markera slutet på andra världskriget.

Svenska soldaten: "Inte sista gången"

34 personer dog och över hundra skadades i anfallet mot Sumy på söndagen. Svenska Christopher Forsbäck är instruktör för den ukrainska armén och befinner sig i närheten av staden.

– Det är inte första eller sista gången de beskjuter civila städer på det här sättet, säger han i Aktuellt.

Forsbäck beskriver området som drabbades av robotattacken.

– Det här är centrala staden, det är kyrkor, kaféer och stort torg.

Ryssland hävdar att attacken riktades mot soldater.

– Det finns soldater som är lediga och som bor i den här staden. Det är ingen ursäkt, säger Forsbäck och menar att man försöker att inte vistas i större grupper.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent Elin Jönsson om ukrainarnas reaktioner på Trumps uttalande efter söndagens attack i Sumy.

“Råder bestörtning, ilska och besvikelse över Trumps uttalande”

Efter Rysslands attack i ukrainska Sumy under söndagen uttalade sig många europeiska ledare och fördömde attacken. Donald Trump beskrev det i stället som att Ryssland gjorde ett misstag. Många ukrainare har reagerat starkt på Trumps uttalande.

– Det råder bestörtning, ilska och besvikelse över Trumps uttalande. När alla vet att det varit många liknande attacker mot civila, säger Elin Jönsson, korrespondent i Ukraina som medverkade i Rapport under måndagen.

Men många av de ukrainare som Elin Jönsson pratat med är inte förvånade över Trumps ord.

– Många har tappat hoppet när det gäller Trump.