• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En person som står framför en stadsmiljö med skyskrapor i bakgrunden, med en byggkran synlig. Personen gestikulerar med händerna medan de talar, klädd i svart jacka och vit t-shirt. Staden verkar vara lätt dimmig, vilket bidrar till en atmosfär av aktivitet och urban utveckling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg kommenterar den senaste attacken mot Israel. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Dödligaste attacken mot Israel sedan markinvasionen mot Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Fyra soldater dödades när en drönare från Hizbollah tog sig igenom det israeliska luftvärnet under söndagen och slog ned vid ett militärt träningsläger i Binyamina, söder om Haifa i norra delen av landet.

Sju soldater och ytterligare 50 andra personer uppges vara skadade.

Hizbollah har tagit på sig ansvaret för attacken och säger att att man först sköt raketer som ”lurade” det israeliska luftvärnet och banade väg för drönare.

Krig mellan Israel och Hamas

– De här händelsen är den dödligaste i Israel sedan markinvasionen i Libanon, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Klefberg på plats i Tel Aviv.

Attackerna mot Haifa har fortsatt under måndagsmorgonen. Enligt den israeliska militären har tio raketer avfyrats. Majoriteten ska ha oskadliggjorts medan vissa av dem slagit ner på mot öppna ytor.

Attacken var den andra på två dagar då drönare lyckats ta sig förbi det israeliska försvarssystemet. På lördagen, under högtiden Jom kippur, orsakade en drönare materiella skador.

USA skickar försvarssystemet Thaad

USA:s försvarsdepartement meddelade tidigt under måndagen, svensk tid, att de skickar det avancerade robotförsvarssystemet Thaad till Israel. Systemets främsta syfte är att stärka skyddet mot iranska robotattacker.

USA skickar också 100 soldater vars roll blir att delta på plats i Israel för att sköta robotförsvarssystemet. Det förväntas ta minst en minst en vecka innan systemet är på plats.

Den militära amerikanska närvaron i Mellanöstern har ökat kontinuerligt sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023. Det handlar bland annat om stärkt amerikanskt luftförsvar samt fler krigs- och hangarfartyg i Medelhavet. USA skickade nyligen också fler trupper till Cypern för att hjälpa till med en eventuell evakueringsplan, skriver CNN.

En grafisk illustration som visar Iron Dome-systemet. Den röda zonen representerar det skyddade området, medan en flygplansikon och en missilbanan visualiserar hotet som avvärjs av systemet. I bakgrunden syns en horisontlinje med silhuetter av städer eller byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre nivåer – så fungerar Israels luftvärn Foto: Truls Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet