Det kan bli dyrare när EU svarar på tullarna
Trumps tullar
Trump upprepar: Fed bör sänka räntan
Den här veckan har inletts med fortsatt global börsoro efter Trumps tullbesked den 2 april. Trump själv menar i stället att saker går åt rätt håll och nu vill han åter att USA:s centralbank Federal Reserve sänker räntan. Det skriver han i ett inlägg på plattformen Truth social.
Senast i fredags uppmanade Trump Fed-chefen Jerome Powell att sänka räntan. Som anledning angav han då bland annat att inflationen och energipriserna har gått ner medan jobbsiffrorna har gått upp. I inlägget på måndagen anger han även lägre oljepriser och lägre matpriser som anledningar.
Trump har liknat handelstullarna han infört mot stora delar av världens länder med "medicin" – och har sagt att börsfallet visar att den fungerat.
Överblick
Viss återhämtning efter skakig börsdag i USA
Efter markanta nedgångar i måndagens inledande handel svängde USA-börserna kraftigt upp under dagen när uppgifter kom om tullpauser, som senare dementerades av Vita huset.
Det fick börsen att återigen backa och läget som rått under dagen kan kanske bäst beskrivas som högst volatilt.
När så börserna stängde vid 22-tiden så var det med mindre nedgångar än vad marknaden fått se tidigare under dagen.
Breda S&P index stängde ner på minus 0,2 procent och Dow Jones industriindex noterade en nedgång på 0,9 procent.
Samtidigt var det inte enbart röda siffror. För det tekniktunga Nasdaq kompositindex slutade handelsdagen med en uppgång på 0,1 procent.
USA: Inleder förhandlingar med Japan
USA:s finansminister Scott Bessent uppger i ett inlägg på X att Donald Trump gett honom i uppdrag att inleda förhandlingar med Japans regering om framtida handel, och de tullar som USA kommunicerat för japanska varor.
Bessent skriver att han uppskattar att Japan initierat samtal i frågan. Enligt Reuters uppger han att det kan innebära att USA prioriterar Japan i kommande förhandlingar.
Beskedet kommer ett telefonmöte mellan länderna under måndagen som Bessent beskriver som "mycket produktivt".
Trump: Inte aktuellt med en paus
President Donald Trump säger vid en pressträff att USA under honom har en chans att göra om världshandeln till dess fördel.
Han utesluter en paus i tullarna mot omvärlden.
Trump upprepar sin syn på EU som en produkt skapad med udden mot USA och anklagar unionen inte bara för orättvisa tullar utan också för alltför hårda regler och bestämmelser.
Enligt Trump, som tar upp handeln med bilar som ett exempel, är en av förklaringarna till att EU i hans mening inte köper tillräckligt många amerikanska bilar långtgående säkerhetskontroller. Han säger också att EU "manipulerar" sin valuta för att på ett orättvist sätt konkurrera med USA.
Dousa: Bred enighet om motåtgärder
På måndagen kom beskedet att EU förslår importtullar på 25 procent för en rad varor från USA, samtidigt som det markerades att EU vill se förhandlingar om situationen.
– Det här är i grund och botten inget som Sverige eller Europa har velat ha, säger Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) som medverkade på dagens möte för EU:s handelsministrar i Luxemburg.
Dousa uppger att det under mötet fanns en bred enighet om att gå vidare med motåtgärder mot USA:s tullar.
– Inte för något slags hämndbegär utan för att sätta press på den amerikanska administrationen att sätta sig vid förhandlingsbordet. och ha seriösa förhandlingar med oss, säger Dousa.
Det senaste om det ekonomiska läget i Aktuellt
Kvällens sändning från Aktuellt kommer ta ett helhetsgrepp på den senaste utvecklingen kring börskaos och handelstullar.
Se sändningen i efterhand här.
Trumps rådgivare: Handlar om att dela bördan
Donald Trumps tullar syftar bland annat till att kompensera USA för dess roll som en stabiliserande faktor i världen, säger Vita husets ekonomiska chefsrådgivare Stephen Miran i ett tal vid Hudson Institute.
Enligt honom har USA:s "säkerhetsparaply" och dollarns betydelse bidragit till fred och välstånd. Men det har kommit med kostnader som man nu vill att omvärlden ersätter USA för.
Andra länder kan göra detta genom att acceptera tullar utan motåtgärder, öka försvarsutgifter, köpa amerikanskt och investera i USA, menar han.
- President Trump har gjort klart att han inte accepterar andra länders snyltande på vårt blod, svett och tårar, säger Miran.
Reuters: EU föreslår tullar på 25 procent mot USA
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag för medlemsländerna om tullar på 25 procent gentemot USA, rapporterar Reuters som ska ha sett förslaget på förhand.
Detta som ett svar på de amerikanska tullarna på stål och aluminium.
Enligt nyhetsbyrån är planen att lejonparten av tullarna träder i kraft den 16 maj. Ett antal är samtidigt tänkta att införas i december.
Exakt vilka varor som omfattas framgår inte, men spritsorten bourbon ska inte finnas med på listan.
Svantesson efter börsraset: "Speciell och osäker tid"
Efter att Stockholmsbörsen på måndagen fortsatte att falla säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) att hon förstår att svenska hushåll kan känna oro, i det som hon beskriver som "en speciell och osäker tid".
– Men jag kan konstatera att vi har gått igenom svåra tider förut och vi kan göra det igen, säger hon till TT.
På måndagen kommenterar även energi- och näringslivsminister Ebba Busch utvecklingen på X där hon uppger att Europa vill se förhandlingar med USA.
"Sverige och EU behöver navigera tryggt och kraftfullt. Inte eskalera, mana till förhandling, betona värdet av handel och samtidigt skydda svenska intressen", skriver Busch.
Reuters: Rapporterade fel om tullpausen
Nyhetsbyrån Reuters har skickat ut en rättelse för sin rapportering om CNBC:s intervju med Kevin Hassett, president Donald Trumps ekonomiska rådgivare.
Reuters skrev att Hassett sagt att Trump överväger en 90 dagar lång paus i tullarna för alla länder förutom Kina, vilket inte stämde. Vita huset kallade rapporteringen "fake news".
"Reuters har dragit tillbaka den felaktiga uppgiften och beklagar felet", skriver nyhetsbyrån.
Uppgiften fick börser världen över att studsa uppåt på måndagen.