Trumps tullar
Källor: Tullbesked stoppade Tiktok-affär
Beslutet att införa 34-procentiga tullar mot Kina satte stopp för förhandlingarna om ett ägarbyte av Tiktok, rapporterar Reuters med hänvisning till två källor.
Enligt källorna fanns det i onsdags en färdig överenskommelse som innebar att den amerikanska delen av Tiktok skulle flyttas till ett företag baserat i USA med amerikanska ägare. Bytedance skulle ha kvar mindre än 20 procents ägande i företaget.
Bytedance säger i ett uttalande på lördagen att det fortfarande finns många viktiga frågor kvar att reda ut.
Bytedances tidsfrist för att hitta amerikanska ägare skulle ha löpt ut i dag, men har förlängts med 75 dagar.
Överblick
Så ser Donald Trumps tullpaket ut
President Donald Trump har presenterat sitt stora tullpaket, vilket har beskrivits som det mest aggressiva i modern tid.
USA kommer att införa specifika tullar mot 60 länder, som får olika procentsatser men en grundtull på minst 10 procent.
EU får tullar på 20 procent på varor.
Trump har även infört tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda fordon, vilket började gälla redan på torsdagen. Ytterligare tullar på bildelar införs den 3 maj.
Kina – som redan har drabbats av 20-procentiga tullar – kommer att åläggas ytterligare 34 procent vilket innebär en ny tullsats på 54 procent, enligt CNN och andra amerikanska medier.
Tullarna ska börja gälla den 9 april.
USA:s finansminister avfärdar recessionsrisk
USA:s finansminister Scott Bessent avfärdar "antagandet" att tullarna skulle leda till recession. Det säger han i en intervju med NBC News.
– Vi får de här kortsiktiga marknadsreaktionerna då och då. Marknaden underskattar konsekvent Donald Trump, säger finansministern.
Enligt Bessent arbetar Trumpadministrationen med att bygga långsiktiga ekonomiska förutsättningar för välstånd.
– Jag tror att den tidigare administrationen styrde kursen mot finansiell kollaps.
Han säger också att över 50 länder hört av sig och vill förhandla om tullarna, rapporterar TT.
– Vi kommer att behöva se vad länderna erbjuder och om det är trovärdigt.
Tre vinnande faktorer för svenska företag
Handelskonflikten mellan USA och resten av världen har fått börser att störtdyka och företag att börja fundera på bästa möjliga strategi framåt. Men finns det även bolag som gynnas av tullkaoset?
Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Investment Bank, reder ut vad svenska företag har att ta ställning till.
Fransk minister om tullar: En jordbävning
Donalds Trumps tullar mot EU riskerar att trycka upp arbetslösheten och slå hårt mot tillväxten, varnar Frankrikes premiärminister Francois Bayrou i en intervju med tidningen Le Parisien.
– Det är en överhängande risk för jobben. Trumps beslut är extremt allvarligt för Frankrike och ännu mera skadligt för USA. Det är en jordbävning, säger han.
Frankrikes export av vin samt lyxprodukter från företaget LVMH gör att landet i hög grad drabbas av tullarna.
Frankrike har ett BNP-mål på tre procent, men nu riskerar tillväxten att minska med 0,5 procent enligt premiärministern.
Ovisst om spelkonsol i USA – förbeställning stoppas
Nintendo har beslutat att stoppa förbeställningen av företagets nya spelkonsol Nintendo switch i USA, rapporterar BBC. Skälet är osäkerhet kopplat till tullarna, men företaget uppger att planen alltjämt är att släppet ska ske i början av sommaren.
Den europeiska marknaden ska inte påverkas, enligt BBC.
Så kan Trumps tullar påverka svensk ekonomi – tre scenarier
Trumps besked är att de höga, nya tullarna börjar gälla i veckan.
Hur stor effekten blir för svenskarna återstår att se – men i ett värsta scenario blir vi fattigare.
– Det allra bästa som kan hända är att de här tullarna antingen inte införs eller blir väldigt väldigt kortvariga, säger Magnus Åhl, chef för enheten för realekonomisk analys på Konjunkturinstitutet.
Storbank: Trump skickar USA in i recession
USA:s president Donald Trump är på väg att skicka landets ekonomi rakt in i en recession, menar storbanken JP Morgan Chase & Co.
Banken spår nu ett rejält BNP-ras för 2025. Från en tillväxt på 1,3 procent till en nedgång med 0,3 procent. Dessutom spås arbetslösheten att stiga till 5,3 procent.
Bankens bedömning följer efter att en rad andra aktörer, bland annat Citi och UBS, förutspått en liknande utveckling.
Dousa om EU:s svar: "Hellre att det får ta lite tid"
EU:s handelsministrar möts på måndag i Luxemburg för att diskutera vilka åtgärder som kan bli aktuella efter Trumps tullar.
Planen är att införa motåtgärder i mitten av april, har flera medier rapporterat.
– Dörren för förhandlingar med USA ska alltid stå öppen. Hellre att det får ta lite tid än att vi skyndar fram med motåtgärder som slår hårdare mot oss, där vi skjuter oss själva i foten, säger utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) till TT.
Viktigt om man inför tullar är att det finns varor som konsumenterna kan byta till, enligt ministern. Regeringen vill också se snabbspår för nya frihandelsavtal för att kunna knyta till sig länder som skiftar fokus när USA visar sig oberäkneligt, rapporterar TT.
Musk vill se noll tullar mellan Europa och USA
Tidigare i veckan gav Donald Trump besked om 20-procentiga tullar mot EU.
Under ett samtal med Italiens transportminister Matteo Salvini uppger nu Trump-medarbetaren Elon Musk att han hoppas att Europa och USA kommer överens om att det inte ska vara några tullar mellan världsdelarna, skriver AFP:
"Och skapar en frihandelszon mellan Europa och Nordamerika. Det är vad jag hoppas."
Han säger också att det varit hans råd till presidenten.
I ett inlägg på Truth social på lördagen skrev Trump å sin sida att tullarna är "en ekonomisk revolution". "Fortsätt vara orubbliga, det kommer inte att bli lätt, men slutresultatet kommer att bli historiskt".
Enligt presidenten kommer hans administration att "ta tillbaka jobben och affärerna som aldrig förr".
Lyxbilmärket pausar USA-leveranser
Ett av Trumps tullbesked är 25-procentiga tullar för bilar från Europa. Syftet är att öka biltillverkningen i USA.
Lyxbilmärket Jaguar Land Rover pausar sina leveranser till USA, rapporterar brittiska medier.
Bilmärket skriver i ett uttalande att USA är en viktig marknad, men att de nu måste diskutera de nya handelsvillkoren med sina samarbetspartners.
Jaguar Land Lover har stor tillverkning i Storbritannien. De säljer ungefär 400 000 bilar om året och ungefär en fjärdedel av dem till USA, skriver The Times. Flera av modellerna är populära bland kändisar i landet.
Volvo har tidigare uppgett att de nu kommer behöva tillverka fler fordon i sin fabrik i South Carolina i USA. Hör Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i videon ovan.