Det kan bli dyrare när EU svarar på tullarna
Trumps tullar
Ovisst om spelkonsol i USA – förbeställning stoppas
Nintendo har beslutat att stoppa förbeställningen av företagets nya spelkonsol Nintendo switch i USA, rapporterar BBC. Skälet är osäkerhet kopplat till tullarna, men företaget uppger att planen alltjämt är att släppet ska ske i början av sommaren.
Den europeiska marknaden ska inte påverkas, enligt BBC.
Överblick
Storbankens kritik – varnar för bakslag
Storbanken JP Morgan Chases vd Jamie Dimon varnar för inflation i USA och bakslag för tillväxten efter president Donald Trumps massiva tullpaket.
Jamie Dimon är den första vd:n från tungviktarna på Wall Street som uttalar sig om Trumpregeringens tullar på hela världen.
"Vi kommer troligen få se inflationseffekter, inte bara på importerade varor utan även på inhemska priser, då insatspriserna stiger och efterfrågan ökar på inhemska produkter", skriver han i sitt årliga brev till storbankens aktieägare.
"Huruvida denna meny av tullar kommer att orsaka en recession återstår att se, men de kommer att bromsa tillväxten", tillägger han.
(TT)
Trump upprepar: Fed bör sänka räntan
Den här veckan har inletts med fortsatt global börsoro efter Trumps tullbesked den 2 april. Trump själv menar i stället att saker går åt rätt håll och nu vill han åter att USA:s centralbank Federal Reserve sänker räntan. Det skriver han i ett inlägg på plattformen Truth social.
Senast i fredags uppmanade Trump Fed-chefen Jerome Powell att sänka räntan. Som anledning angav han då bland annat att inflationen och energipriserna har gått ner medan jobbsiffrorna har gått upp. I inlägget på måndagen anger han även lägre oljepriser och lägre matpriser som anledningar.
Trump har liknat handelstullarna han infört mot stora delar av världens länder med "medicin" – och har sagt att börsfallet visar att den fungerat.
"EU måste ge Trump en trofé"
Att EU når fram till personen Trump blir avgörande, menar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.
– Det spelar ingen roll vad någon annan i Vita huset säger, EU måste få honom personligen att gilla dealen, säger han i SVT:s livesändning.
– Jag är rädd för att EU försöker spela ett rationellt spel där man förhandlar som man alltid brukar. Men man måste vara inne i hjärnan på Trump för att förstå hur man ska komma fram här.
– Om EU inför tullar så spelar man handelskrigsspelet. Då blir det förstörelse på båda sidor, det är egentligen ett väldigt dumt sätt att bemöta det här. Jag tror att EU måste nå fram till personen Trump, svälja stoltheten och ge honom en trofé han kan vifta med och säga att Europa böjer sig för USA.
Spaniens tydliga budskap: EU måste behålla lugnet
Spanien är ett av de länder som tydligt framhåller vikten av att EU behåller lugnet i den rådande situationen, och inte möter hårt med hårt.
Deras finansminister, Carlos Cuerpo, säger till SVT:s reporter att EU inte borde reagera kraftigt på Trumps tullförslag.
– Mitt budskap är väldigt tydligt. EU:s svar måste baseras på tillit och självförtroende, säger han.
Samtidigt ser även Cuerpo att eventuella motåtgärder kan bli nödvändiga.
– Men självklart gäller det att inte vara naiva. Först och främst handlar det om att komma fram till en överenskommelse men om det inte är möjligt måste EU använda sina verktyg.
SVT:s ekonomikommentator: Var det bottnar vet vi inte
– Var detta ska bottna vet vi inte, frågan är om det blir en börskraschvecka eller om det stannar upp snart. Det vet man ännu inte, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om den pågående börsoron.
Alla typer av bolag på Stockholmsbörsen backar, konstaterar Norén i SVT:s livesändning.
– Kanske framförallt de bolag som haft störts uppgångar tidigare. Till exempel Saab har gått ner 10 procent. Det är ofta de som har gått upp mest som faller mest när man vill ta bort risk från sin investeringsportfölj, då kan det bli de största stjärnorna som faller hårdast.
Svantesson om frihandelns baksidor
Något som Donald Trump motiverar sitt tullbeslut med är att frihandeln och globaliseringen har berövat amerikaner på jobbtillfällen och att de nya tullarna kommer föra tillbaka dessa jobb till landet.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) håller med om att det finns baksidor med globaliseringen, men tycker att Trumps tillvägagångsätt för att lösa problemen slår fel.
– Man måste också se att det finns människor som inte direkt känner att de gynnas av det eller tjänar på detta, säger hon och fortsätter.
– Men att svara på det här sättet leder ju inte till att fordonstillverkare, arbetare i vissa områden av USA kommer bli rikare nu, tvärtom.
Svantesson: Svensk ekonomi har en stabil grund
Det lyser rött på börserna runt om i världen efter att USA:s president Donald Trump kom med sitt hårda tullbesked förra veckan.
– Det är sorgligt, vi skulle inte behövt hamna här. Det skapar en otrolig osäkerhet och oförutsägbarhet, säger Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson till SVT Nyheter.
Svantesson tror att Trumps tullbesked innebär stora ekonomiska risker men vill samtidigt försäkra om att svensk ekonomi står på en stabil grund.
– Det gör att vi kan möta den här typen av utmaningar och problem på ett helt annat sätt än andra, att vi har fler verktyg i verktygslådan, säger Svantesson.
Mötet om EU:s svar på tullarna är igång
Klockan 11 på måndagsförmiddagen inleddes mötet för EU:s handelsministrar i Luxemburg.
– Alla alternativ för europeiska motåtgärder mot de amerikanska tullarna ligger på bordet, säger Benjamin Dousa (M), Sveriges handelsminister, till reportrar när han anlände till mötet, rapporterar Reuters.
– Från Sveriges sida kommer vi att driva på för att alltid hålla förhandlingsdörren öppen med USA. Europa har också varit där i försök att förhandla, men intresset från USA:s sida har varit mycket begränsat, säger Dousa till TT.
SVT sänder live klockan 12.03 med anledning av mötet och börsraset i världen. Medverkar gör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén och Danske banks aktiestrateg Molly Guggenheimer.
Uppgång för krypto raderad
Kryptovalutor har stigit kraftigt sedan Trumps valseger i början av november. Nu är nästan hela uppgången raderad.
Trump, som tidigare har varit kritisk mot krypto, fick med sig branschen i presidentvalskampanjen när han lovade att göra USA till hela planetens kryptocentrum.
Ett kort tag såg det ut som att kryptomarknaden skulle stå emot den nya tullpolitiken från USA. Men nu har presidentens tullar även påverkat kryptovalutorna.
Bitcoin föll på måndagen under 75 000 dollar, för första gången sedan den 7 november förra året.
Totalt föll värdet på kryptomarknaden med 12 procent, till ungefär samma nivå som vid Trumps valseger. Ether föll samtidigt till den lägsta nivån sedan mars 2023.
(TT)