Bild från när polisen griper en person i Storbritannien, bild på Elon Musk och bild på utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utöver Elon Musk finns tre kända britter som anklagas för att elda på kravallerna i Storbritannien. Utrikesreporter Anna-Maja Persson berättar i videon ovan. Foto: Justin Tallis/AFP, Michael Reynolds/EPA, Fredrik Surell/SVT

Elon Musk i ordkrig med brittiske premiärministern

Uppdaterad
Publicerad

Elon Musk har retat upp Storbritanniens regering som uppmanar techmiljardären att agera ansvarsfullt. Orsaken är att Elon Musk gjort flera inlägg på sin egen sociala medieplattform X som den brittiska regeringen menar riskerar att underblåsa de pågående kravallerna.

Det hela började med att Elon Musk skrev på X att ett ”inbördeskrig är oundvikligt”. Musk har 193 miljoner följare på plattformen. En talesperson för premiärminister Keir Starmer svarade att påståendet saknar grund.

Senare skrev Keir Starmer i ett inlägg på X att regeringen ”inte tolererar attacker mot moskéer eller muslimska grupper”. Musk svarade med frågan: ”Borde du inte oroa dig för attacker mot alla grupper i samhället?”

Elon Musk har också delat ett videoklipp där en person som påstås ha publicerat stötande kommentarer online grips av polisen. I inlägget ställer Musk frågan: ”Är det här Storbritannien eller Sovjetunionen?”

Sprider högerextrema anklagelser

Dessutom har Elon Musk använt hashtaggen ”#2tierkeir”. Det är en direkt hänvisning till anklagelser som sprids av högerextrema grupper om så kallad ”two tier-policing”. De högerextrema menar att polisen slår ner hårdare mot de vita högerextrema demonstranterna än mot vänsterdemonstranter och muslimska demonstranter.

Hot mot nationens säkerhet

Efter knivdådet i Southport och de efterföljande våldsamma upploppen har nätet svämmats över av desinformation och ryktesspridning. De brittiska myndigheterna har samlat in exempel på inlägg som de menar är ett hot mot nationens säkerhet. Därefter har de vänt sig till plattformar som Google, Meta, Tiktok och X för att få dem att rensa bort inlägg med våldsamt och uppviglande innehåll.

Men Elon Musks X har satt sig till motvärn. Dessutom riskerar Elon Musk egna inlägg att ytterligare försvåra myndigheternas arbete att få stopp på oroligheterna.

Släppt in Robinson på X

Tidigare har Elon Musk kritiserats för att i slutet av förra året ha släppt in högerextremisten Tommy Robinson på X. Robinsons konto på plattformen, som då hette Twitter, stängdes ner 2018. Tommy Robinson anklagas nu för att sprida desinformation och underblåsa kravallerna.

Utöver Elon Musk finns tre kända britter som anklagas för att elda på kravallerna i Storbritannien – se vilka i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.