SVT:s reporter Stina Blomgren förklarar relationerna mellan stormakterna som avgör Mellanösterns öde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I mitten av konflikten i Mellanöstern finns två maktcentrum: det shiamuslimska Iran och det sunnimuslimska Saudiarabien. Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren förklara hur grupperingarna ser ut i videon. Foto: AFP/AP/Reuters och SVT

Ett år sedan Hamas attacker i Israel den 7 oktober – ställ din fråga i SVT:s chatt

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen personer dödades och hundratals togs som gisslan efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

I dag är Israel i ett blodigt flerfrontskrig i regionen. Bara i Gaza har tiotusentals palestinier dödats och det humanitära lidandet är stort.

Vad undrar du om läget i Mellanöstern? Ställ din fråga till experter och SVT:s utsända i chatten.

Ett år sedan 7 oktober-attackerna

Karin • Hej,
Du svarar att ni inte haft någon kontakt med gisslan. Har ni försökt att få kontakt med gisslan och om inte, hur kommer det sig? De flesta av dem behöver vård.

Det är inte Läkare Utan Gränsers roll som medicinsk humanitär organisation att förhandla om gisslan. Det finns andra aktörer som har det som uppgift.

Överblick

Pinnat inlägg

Nu är det dags för Gilda Hamidi-Nia, SVT:s utrikesreporter på plats i Libanon, och Stina Blomgren, SVT:s utrikesreporter, tidigare Mellanösternkorrespondent, att chatta.

Vad undrar du? Skicka in din fråga!

Pinnat inlägg

Medverkande under eftermiddagen och kvällen*:

18.00 Gilda Hamidi-Nia (SVT:s utrikesreporter, på plats i Libanon) och Stina Blomgren (SVT:s utrikesreporter, tidigare Mellanösternkorrespondent)

18.30: Samir Abu Eid (SVT:s Mellanösternkorrespondent)

20.30: Alexander Atarodi (Mellanösternexpert)

*Tiderna är preliminära beroende på nyhetsrapporteringen i övrigt.

Agneta • Heter det Hizbollah eller Hizballah? Betyder det Guds parti? Har sett olika stavningar.

Hizbollah betyder Guds parti. Det transkriberas från arabiska och därför ser stavningen olika ut på olika språk.

Martin • Varför anger ni inte att hizbollah är terrorklassade av flera länder samt att de sitter i regeringen i Libanon?

Hej Martin! Det stämmer att Hizbollahs väpnade gren är terrorlistad av bland EU. USA har terrorlistat även Hizbollahs politiska gren.

Anders • Hej! Tillåter man att förnödenheter släpps in i Gazaa eller står det helt still?

Förnödenheter släpps in i Gaza men omvärlden har protesterat mot att inte tillräckligt med mat och mediciner släpps in.

lillbrorsan • Tack för att ni finns❣️
Känner ni av stress och pressen av att befinna er i regionerna under pågående konflikt, samt hur slappnar ni av när detonationerna pågår dygnet runt?

Tack! Som journalister vill vi såklart vara på plats och rapportera. Självklart är det otäckt med de strider som pågår men det är också viktigt att vi kan vara där och se med egna ögon.

Fredrik • Hej, det pratas om storkrig. Vilken skulle vara inblandade förutom Israel och Iran med Hamas och Hizbollah?

Hej Fredrik! Värstascenariot för ett storkrig är att flera länder dras in i kriget som bland annat USA, Jordanien, Egypten och andra länder i regionen. Även olika Iranstödda grupper som de i Irak, Jemen och Syrien.

David • Hej, många Libaneser som flydde Libanon hoppas nu att Israel lyckas få bort Hizbollah ur Libanon. Hur stor chans har Israel att lyckas och kommer du få hjälp från den kristna och Sunnimuslimska befolkningen att slåss mot Hizbollah?

Shiamilisen Hizbollahs inflytande är en fråga som djupt splittrar Libanon och libaneserna. Det är en nation med 18 olika religiösa grupper som bekant. Israel har en större vapenmakt än Hizbollah men under tidigare krig har Israel dragits in i långdragna markstrider med Hizbollah.

Lina • Är det inte läskigt att vara i Beirut nu när det bombas? Vad har ni för säkerhet som journalister för SVT?

Hej Lina! Vi journalister tar alla de säkerhetsåtgärder som går att ta för att kunna rapportera på plats. Flygattackerna mot södra Beirut pågår varje natt, och ibland även dagtid, och det har spridit skräck bland libaneser över hela landet. Som journalist är det viktigt att vi är på plats för att rapportera om just detta, men självklart är det obehagligt att se och höra hur det smäller. Varje attack leder till enorm förstörelse där civila kan komma att skadas och i värsta fall dödas.

Jessica • Varför gör inte den Libanesiska armén något när Israel (dvs ett annat land) attackerar deras territorium? Och en annan fråga; varför hör man aldrig nåt om Israels president? Man hör bara om Natanyahu.

Libanons militär har en annorlunda roll än många reguljära arméer. De medlar ofta i konflikter och ingrep tillexempel inte i kriget mellan Israel och Hizbollah 2006.

Anonym • Hej! Hur länge har Hizbollah attackerat Israel? Jag har hört att israeler har fått fly norra Israel under en längre period

Sedan den 8 oktober 2023 har Hizbollah attackerat norra Israel.

Katrin • Det är mycket fokus på palestiniers lidande i Gaza från SVT:s sida, men jag tycker att de gisslantagnas (och deras anhörigas) lidande bör uppmärksammas lite mer.

Då rekommenderar vi dig att se våra nyhetssändningar i kväll som innehåller just detta. SVT har gjort ett stort antal reportage om de gisslantagna och deras anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet