SVT:s reporter Stina Blomgren förklarar relationerna mellan stormakterna som avgör Mellanösterns öde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I mitten av konflikten i Mellanöstern finns två maktcentrum: det shiamuslimska Iran och det sunnimuslimska Saudiarabien. Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren förklara hur grupperingarna ser ut i videon. Foto: AFP/AP/Reuters och SVT

Ett år sedan Hamas attacker i Israel den 7 oktober – ställ din fråga i SVT:s chatt

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen personer dödades och hundratals togs som gisslan efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

I dag är Israel i ett blodigt flerfrontskrig i regionen. Bara i Gaza har tiotusentals palestinier dödats och det humanitära lidandet är stort.

Vad undrar du om läget i Mellanöstern? Ställ din fråga till experter och SVT:s utsända i chatten.

Ett år sedan 7 oktober-attackerna

Anders • Hej! Tillåter man att förnödenheter släpps in i Gazaa eller står det helt still?

Förnödenheter släpps in i Gaza men omvärlden har protesterat mot att inte tillräckligt med mat och mediciner släpps in.

Överblick

Pinnat inlägg

Medverkande under eftermiddagen och kvällen*:

20.30: Alexander Atarodi (Mellanösternexpert)

*Tiderna är preliminära beroende på nyhetsrapporteringen i övrigt.

Tack för alla bra och intressanta frågor. Nu måste jag tyvärr avsluta chatten.

Anna • Attacken 7 oktober var såklart fruktansvärd men det urskuldar inte det absurda antalet offer i Gaza. Finns det inga moraliska aspekter för Israel var gäller proportioner på dödandet?

Efter 7 oktober fick Israel och israeler stor sympati från omvärlden. Men den försvann eller minskade p g a Israels krigsföring i Gaza.

Kristian • Hur stor tror du risken är att Iran skickar soldater, pansarfordon och stridsflygplan för att hjälpa Hizbollah? Ser Iran en attack mot Hizbollah nästan som en attack mot Iran?

Det finns uppgifter om att Iran skickat soldater och vapen - men inte pansarfordon och stridsflyg. Hizbollah är nära allierad till Iran och Irans attack mot Israel förra veckan var bl a för Israels dödliga attack på Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

Frågvis • Omkring 42000 dödade palestinska människor (även barn, gamla osv.). Vad säger folket i Israel om det? Hur reagerar de? 42000!

Många israeler jag träffar vill få ett slut på kriget på grund av att så många oskyldiga palestinier i Gaza dödats och fortsätter dö. Men regeringen - som har ett stort stöd bland folk - vill fortsätta kriget.

David • Försöker Quatar fortfarande att få till fredsamtal?

Vad jag vet pågår inga fredssamtal just nu.

Lollo • Hej, vet folket i Gaza om att det var Hamas som startade kriget?

Ja, det vet folket. Hamas har ju styrt Gaza sen 2006.

Enligt Hamas gick de till attack mot Israel för att få slut på ockupationen och den israeliska blockaden av Gaza.

Tjalle • Man hör nästan aldrig något om israeliska gisslan. Har det varit knäpp tyst från dem sen 7 oktober? Eller har Hamas berättat någonting om dem? Har Hamas försökt kontakta gisslans anhöriga? Vad har sagt i så fall?

Det stämmer, det har varit och är knäpptyst. Men Hamas säger att de vill utväxla gisslan mot vapenvila och palestinska fångar i israeliska fängelser. Israel tror att de flesta av gisslan är vid liv.

Karin • Finns det Palestinier som verkar för fred? Man hör mest att de firar död av Israeler, men finns där några som vill att Israel ska lyckas, vilka är de?

Det finns många palestinier som vill ha fred och som är för en tvåstatslösning, t ex Fatah som styr på Västbanken. Många palestinier är också aktiva i organisationer/föreningar tillsammans med israeler och tillsammans verkar de för fred.

Mostafa • Hej! Jag undrar över vilken roll Libanesiska armen har i konflikten mellan hizbollah och Israel. Varför har inte Libanons regering sett till att hizbollah drar sig tillbaka och varför reagerar inte Libanons arme på att Israel beskjuter landet?

Libanesiska armén är väldigt svaga och Hizbollah är militärt starkare än armén. Libanesiska regeringen är mycket kritiska mot Israel men vill inte dras in i kriget och delta aktivt.

Stort tack för alla frågor och ert engagemang. Jag tackar för mig nu och Samir Abu Eid tar över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet