• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker, är en av dem som förhandlat fram uppgörelsen om klimatmål för EU till 2030 och framåt. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

EU-klart om mål och lag för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna och EU-parlamentet har enats om ett mål om att minska koldioxidutsläppen med minst 55 procent till 2030, enligt ett pressmeddelande från EU:s ministerråd.

”Vi är mycket nöjda med den preliminära uppgörelse vi nått. Den europeiska klimatlagen spikar ramen för EU:s klimatlagstiftning 30 år framåt”, säger den portugisiske klimat-och miljöministern Joao Pedro Matos Fernandes i ett uttalande.

Uppgörelsen om klimatlagen innebär också att ett oberoende klimatpolitiskt råd ska inrättas som ska följa utvecklingen och granska hur EU lever upp till de mål som sätts upp.

Klimat

Det är en del av resultatet av förhandlingarna mellan ministerrådet, som företräder de 27 medlemsländerna och EU-parlamentet. Förhandlare, rapportör, för parlamentet har varit den svenska S-ledamoten Jytte Guteland.

”Äntligen kan vi pusta ut, nu har vi en klimatlag. Jag känner mig stolt och optimistisk”, säger Guteland i ett pressmeddelande.

Enligt henne innebär uppgörelsen utsläppsminskningar på netto ”omkring 57 procent”. Parlamentets utgångsbud i förhandlingarna var 60 procent till 2030.

”Jag hade gärna sett att vi kommit ännu längre och hela vägen till 60 procent brutto. Men det här är en bra överenskommelse baserat på vetenskap som kommer göra stor skillnad för klimatet”, säger Guteland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet