Demonstrationerna i Algeriet har pågått sedan den 10 februari då det meddelades att landets president Abdelaziz Bouteflika skulle ställa upp för omval, för en femte mandatperiod. Efter några veckor drogs dock kandidaturen tillbaka och Bouteflika medelade sin avgång. Samtidigt sköts valet på obestämd tid vilket förstärkte protesterna.
Bouteflika vann valet 1999 med militärens stöd och har suttit vid makten sedan dess. Journalisten Fanny Härgestam, som bevakat Nordafrika under många år menar att presidenten inledningsvis var populär, men att det senare riktades skarp kritik mot honom.
– Inledningsvis var han populär, men sen får man komma ihåg att Bouteflika har valts om, eller snarare, valt sig själv fyra gånger. Under den tredje mandatperioden så blev det väldigt stor kritik mot honom i Algeriet, säger hon i SVT:s Morgonstudion.
Bouteflika symbol för gamla styret
Hon menar att presidenten har blivit en symbol för det gamla förlegade styret och att algerierna nu vill se en förändring.
– Redan inför förra valet så bildades det en rörelse emot ett fjärde mandat. Ett femte mandat blev helt enkelt för mycket för folket, säger hon.
Den senaste tidens protester har dominerats av landets yngre generation som drabbats mycket hårt av landets brist på ekonomisk styrning och höga arbetslöshet.
Ny generation vill se förändring
– En ny generation algerier har vuxit upp under Bouteflikas styre och bara känt till just honom som president. Nu är det många som verkligen vänder sig emot honom, fortsätter Härgestam.
Trots att presidenten meddelat att han inte kommer att ställa upp i nästa val forsätter folket att demonstrera. De kräver en förändring av hela regeringen och en ny demonstration är planerad till fredag. Nu återstår att se vilken väg som Algeriet kommer att ta, men framtiden är svår att sia om, menar Fanny Hägestam.
– Den stora frågan är egentligen vad som händer med de andra runt omkring Bouteflika och hur de kommer att positionera sig. Det återstår att se, säger hon avslutningsvis.