IS är under press nu i både Irak och Syrien, säger David Kilcullen. Själv tror han att det stora slaget om staden Mosul i Irak, som hållits av IS i två år, kommer att inledas i oktober-november.
Hotet mot Europa kan öka
– Det skulle vara en avsevärd motgång för IS att förlora Mosul. Jag tvivlar inte på att koalitionen kan slå ut IS militärt i Irak. Men om koalitionen har framgångar mot IS i Irak och Syrien betyder det inte nödvändigtvis att länder i Europa blir säkrare. Hotet kan till och med öka, säger David Kilcullen.
Han påpekar att Patrick Calvar, chef för den franska säkerhetstjänsten DGSI, redan i maj – före terrorattacken i franska Nice i somras – sade att han tror att det kan finnas mellan 400 och 600 aktiva IS-medlemmar i Västeuropa.
– De är lika många som hela IRA, Irländska republikanska Armén, var på 1980-talet. Så det är redan en mycket påtaglig närvaro av personer som är knutna till IS, konstaterar David Kilcullen.
Europa kan bli krigsfront
Många av dessa personer har enligt Kilcullen tränats i Syrien och sedan sänts till Europa.
– Jag tror att vi kommer få se IS behandla Europa som en krigsfront, inte enbart som ett mål för terrorattacker, säger han och påpekar att så länge det tragiska kriget i Syrien pågår finns där en tillflykt för IS.
Världen över kan det finnas kanske ett par hundratusen personer som är redo att stödja IS, tror David Kilcullen.
Hotet här för att stanna
– Vi vet inte hur många dessa personer är, men det kan noteras att Twitter för några månader sedan stängde 260.000 konton som kopplades till IS och andra extremistgrupper. Så även om den militära prognosen i Irak och Syren är positiv, så är möjligheten att IS ska försvinna som globalt hot inom en nära framtid väldigt liten. Hotet är mer eller mindre här för att stanna, säger han.
Han tillägger att han inte menar att IS är här för alltid, men att sådana här organisationer har livscykler som sträcker sig över flera decennier.
– Ta al-Qaida till exempel, som fortfarande existerar och är starkt. De började på 1980-talet. IS har i vissa avseenden bara börjat. Och vi har exempel från Afrika och andra platser på grupper som existerat 40, 50, 60 år. Ett av de största misstag som västerländska politiker har gjort är att satsa väldigt intensivt och tro att de kan avsluta detta snabbt. Det fungerar inte så, livscykeln är mycket längre. Det handlar mer om radikalisering än om militära framgångar.
Reportage och intervju i Agenda söndag 4 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.