• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experten: Så ser den humanitära situationen ut i Nordkorea. Foto: KCNA/SVT

Experten: Inte sannolikt att FN häver sanktioner mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Kina och Ryssland förbereder en resolution om att FN ska häva handelssanktionerna mot Nordkorea. Men det är inte sannolikt att den antas av säkerhetsrådet, uppger Utrikespolitiska institutets expert.

– Det är så nära noll man kan komma, säger Benjamin Katzeff Silberstein.

FN införde handelsanktioner efter Nordkoreas första kärnvapenprov 2006. Trots det har Nordkorea fortsatt med regelbundna tester av robotar.

De senaste veckorna har den slutna diktaturen genomfört minst fem tester av robotar.

Samtidigt vill Ryssland och Kina att FN häver handelssanktionerna mot Nordkorea. Det framgår av ett utkast till en resolution som Ryssland och Kina förbereder till FN:s säkerhetsråd.

– Ryssland och Kina är Nordkoreas enda egentliga vänner, säger Benjamin Katzeff Silberstein, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Nordkoreas diktator Kim Jong Un besöker en flyguppvisning i huvudstaden Pyongyang. Foto distribuerat av landets statskontrollerade nyhetstjänst. Foto: KCNA 11 oktober 2021

”Frustration”

Ryssland och Kina vill även få igång en dialog mellan USA och Nordkorea om kärnvapnen på Koreahalvön.

– Det har att göra med frustration över att det inte händer någonting i relationen mellan Nordkorea och USA. Både Ryssland och Kina vill att USA närmar sig för att lätta upp sanktionerna och förhandla med Nordkorea, säger Katzeff Silberstein.

Ryssland och Kina vill också häva förbudet mot att nordkoreaner arbetar utomlands och skickar hem sina löner. 

– De vill se till att den här arbetskraften ska kunna fortsätta att komma.

Vad är sannoliketen att den här resolutionen antas i FN:s säkerhetsråd?

– Det är så nära noll man kan komma. USA har vetorätt i säkerhetsrådet och den amerikanska positionen är väldigt tydlig – man vill se konkreta handlingar från Nordkorea så att de börjar nedmontera kärnvapenprogrammet.

Diktatorn Kim Jong Un håller tal på försvarsmässa i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Foto distribuerat av statkontrollerad nyhetsförmedling. Foto: KCNA 11 oktober 2021

Västdiplomater skickades hem

Sverige tog hem sina diplomater från ambassaden i Pyongyang i augusti förra året. Det skedde efter att landet införde hårda restriktioner mot covid-19. Landet beskrevs som ”mer eller mindre stängt”.

När kan diplomaterna återvända?

– Regimen är extremt oroad över vad ett potentiellt utbrott av covid-19 skulle innebära. Man har inga resurser att hantera det. Jag skulle inte bli förvånad om det inte dröjer minst ett år, kanske mer.

Eftersom utlänningar lämnat Pyongyang är insynen minimal. Trots det läcker viss information ut om den humanitära situationen.

– Det vi vet från olika källor inne i Nordkorea är att läget är svårt, men inte katastrofalt.

Hungersnöd?

– Nordkorea har ända sedan 1990-talet haft hungersnöd. Det är snarare en fråga om hur stark nöd det är. Det står helt klart att läget förvärrats under covid-19 pandemin och delvis på grund av sanktionerna.

Parad på Kim Il Sung-torget i Nordkoreas huvudstad Yongyang. Foto distribuerat av statskontrollerade KCNA. Foto: KCNA 9 september 2021

Fakta om säkerhetsrådet

  • Säkerhetsrådet har 15 medlemmar
  • Fem av dem är ständiga medlemmar (Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA)
  • De tio icke-ständiga medlemmarna väljs av generalförsamlingen för tvåårsperioder
  • Omröstningarna i säkerhetsrådet skiljer sig från generalförsamlingens
  • För att en resolution ska antas måste minst nio medlemmar i rådet rösta ”ja”
  • Om en eller flera av de ständiga medlemmarna röstar ”nej” kallas det veto och resolutionen antas inte
  • Säkerhetsrådets fasta medlemmars makt kallas vetorätt

Källa: FN:s säkerhetsråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.