• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fast i krigets Ghouta – odlar svamp i källaren för att överleva

Publicerad

De beskjuts nästintill dagligen och lever instängda med begränsad tillgång till mat och mediciner. Trots det har invånarna i östra Ghouta utanför Damaskus hittat sätt att överleva – de odlar svamp i källaren.

– Vi ville göra något, försöka förändra den situation vi lever i. Det här är som ett enda stort fängelse, säger Ahmad via en skakig videolänk från en källare i östra Ghouta.

Sedan 2013 belägrar den syriska regeringen och dess allierade det oppositionskontrollerade området utanför Damaskus; hindrar människor från att ta sig ut och mat och hjälptransporter från att komma in.

Områdets uppemot 400.000 invånare riskerar det som drabbat många i Syriens andra belägrade områden ­– undernäring och svält.

– Vår idé är att skapa mat med våra egna händer, säger Ahmad. Så att vi blir oberoende av hjälp utifrån.

Odlar svamp

I ett underjordiskt laboratorium arbetar nu ett femtontal kvinnor och män med att producera vad de kallar den fattiges kött: svamp.

Det tog dem tre år att ta fram svampmycel de kunde använda för att börja odla en svamp som innehåller mycket protein.

Arbetet försvårades av de ständiga flygräderna. Fem gånger har de tvingats byta plats på grund av bomberna.

– Allt förstördes. Vi fick börja om från noll och bygga upp allt igen, säger Ahmad.

El av biogas

Med hjälp av den syriska organisationen Ghiras al-Nahda producerar de nu omkring 50 kilo svamp om dagen och har inlett en kampanj för att lära invånarna i östra Ghouta att odla sin egen svamp.

I laboratoriet skapar de också el av biogas och utvecklar nya motståndskraftiga grödor.

Enligt organisationen Siege Watch lever drygt två miljoner syrier i områden som är helt eller delvis belägrade.

De senaste åren har område efter område slutit så kallade försoningsavtal med den syriska regeringen. Få av de invånare som då evakuerats har kunnat återvända hem.

– Vi har ett ordspråk som säger: Vi har inte dött, men vi har sett dem som har det, säger Ahmad. Vi vet vad som händer i de områden som sluter vapenvila med regimen. Vi vill inte det ska hända här.

Han skickar en video där han går runt i östra Ghouta med sin dotter som han döpt till Amal – hopp.

– Om jag inte hittar sätt att stanna kvar här kommer det inte finnas någon plats för henne att växa upp på. Då kommer den här marken vi bor på att försvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.