Arkivbild från när naturgasledningen lades ner i Östersjön. Foto: Yle

Finländsk polis: Kinesiskt ankare bakom gasläckan på Balticconnector

Uppdaterad
Publicerad

Finländsk polis har slagit fast att det ankare som bärgats under utredningen av läckan på gasledningen Balticconnector kommer från ett kinesiskflaggat fartyg, rapporterar Hufvudstadsbladet.

”De tekniska utredningarna pågår fortfarande, trots att den aktiva utredningen på platsen där skadorna påträffades är slutförd”, säger kriminalöverkommissarie Risto Lohi i ett pressmeddelande från Centralkriminalpolisen.

På det bärgade ankaret finns spår av målfärg, som även hittats på den trasiga naturgasledningen. Polisen misstänker att gasledningen slitits sönder och utreder händelsen som grov skadegörelse.

Den viktiga ledningen löper från Finland till Estland, längs med Finska vikens botten. Polisutredningen kring gasledningen har pågått i en månad.

Var på väg till Sankt Petersburg

Polisen har inte gått ut med eventuella misstankar kring besättning eller befäl ombord under natten då gasledningen skadades.

Det aktuella fartyget Newnew Polar Bear var på väg från Kaliningrad till Sankt Petersburg i början av oktober i samband med att läckan tros ha uppstått.

Efter besöket i Sankt Petersburg fortsatte fartyget tillbaka genom Finska viken och Östersjön, via Norges kust mot Archangelsk och vidare mot Nordostpassagen.

Naturgasledningen Balticconnector går mellan Ingå i Finland och Paldiski i Estland, och ses som en viktig gasledning som förbinder Finland med kontinenten. Foto: Eva Eliasson/SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.