Storbritannien noterade för första gången sommarvärme på över 40 grader i juli förra året. Det var bara en av många och uthålliga värmeböljor över västra och södra Europa förra sommaren där högst temperatur uppmättes i Portugal med 47 grader. Det gjorde att antalet dagar som upplevs som obehagligt varma i södra Europa var rekordmånga enligt Copernicus (dagar med ”stark värmestress” där det känns som det är över 38 grader varmt). Enligt WHO dog minst 15 000 personer på grund av värmen i Europa.
Trenden är att det blir alltfler obehagligt varma dagar.
– Rapporten sätter ljuset på alarmerande förändringar på vårt klimat, inklusive den varmaste sommaren som uppmätts i Europa, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus Climate Change.
Varnar för torka
Det är redan nu torrt i bland annat Spanien och Italien där det fallit lite snö. Många fruktar en upprepning av förra årets torka som drabbade jordbruket hårt.
– Situationen är allvarlig, reserverna har inte fyllts på i till exempel Spanien. Snötäcket i alperna har varit dåligt. Det är risk att det blir liknande eller värre förhållanden än förra året om det inte faller mycket nederbörd i vår, säger Samantha Burgess, vice chef för Copernicus.
Kan passera 50 grader
Europas högsta uppmätta temperatur genom tiderna noterades på Sicilien 2021 (48.8°). Men med stigande medeltemperatur kan det vara en tidsfråga när 50 grader passeras enligt Copernicus. De pågående klimatförändringarna som orsakats av människans utsläpp ökar sannolikheten för extremväder som värmeböljor.
– Vi kan inte säga att det blir rekordvärme 2023, men med högre koncentrationer av växthusgaser är det troligt med fler varma år, säger Samantha Burgess.
Många väderrekord 2022
2022 var ett exceptionellt år för klimatet i Europa. Torra floder, bränder i södra Europa, och vämebölja på Grönland. Det visar årsrapporten från Copernicus, EU:s miljöövervakningsmyndighet.
Temperaturen fortsätter att stiga dubbelt så fort i Europa som det globala snittet enligt forskarna. Europa har dom senaste åren varit 2, 2 grader varmare jämfört med slutet av 18-talet när den stora industrialiseringen tog fart.
Extremväder blir allt vanligare, och flera klimatrekord slogs under förra året. Fjolåret var det näst varmaste som uppmätts, och alla de senaste åtta åren ligger i toppen.
De viktigaste resultaten för Europa:
· Europa upplevde sitt näst varmaste år sedan Copernicus mätningar startade 1979
· Europa upplevde sin varmaste sommar
· Stora delar av Europa drabbades av intensiva, långvariga värmeböljor
· Sydeuropa upplevde det högsta antalet uppmätta dagar med mycket stark värmestress
· Låg nederbörd och höga temperaturer ledde till utbredd torka
· Koldioxidutsläppen från skogsbränder under sommaren var de högsta på 15 år, i vissa länder på 20 år
· De europeiska Alperna upplevde rekordminskningar av glaciärer
· Det uppmättes rekordmånga soltimmar i Europa
· Grönland upplevde issmältningsrekord under exceptionella värmeböljor i september