Satellitbilder över Marinovka flygbas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna före och efter drönarattacken i klippet. Foto: Planet

Flera ryska stridsflygplan förstördes eller skadades vid den ukrainska attacken

Publicerad

Nya satellitbilder från militärflygplatsen i Volgogradregionen visar konsekvenserna av torsdagens drönarattack.

– Jag ser fyra till sex helt förstörda flygplansskydd, samt en helt utslagen byggnad något norr om skydden. Om det stod flygplan i skydden är även de utslagna, på plattan till höger om skydden stod tidigare SU-34, men de verkar inte ha varit kvar vid attacken, säger Stefan Wilson, avdelningschef vid Försvarshögskolan och tidigare JAS-pilot.

Bränslelager ska ha förstörts

Stillbilder tagna av en rysk privatperson visar att ett flertal stridsflyg stod under skydd som penetrerats vid angreppet. Enligt den ryske militärbloggaren Fighterbomber hade ammunition förvarats i ett av skydden, vilket kan orsakat sekundära explosioner som syns på videofilmer tagna i närheten av flygplatsen.

Kriget i Ukraina

Även bränslelager förstördes, uppger militärbloggaren. Satellitbilderna visar omfattande skador på stora delar av flygbasen. En bild sägs föreställa resterna av ett SU-34 attackflyg, men det går inte att fastställa utifrån bilden.

SVT har granskat flera videosekvenser som lagts upp av ryska privatpersoner på sociala medier. Tre av dem har geolokaliserats av SVT.

Kan tvinga ryssarna att flytta sina attackflygplan

Satellitbilder tagna i april 2024 visar att det fanns 27 stycken SU-24 samt sju stycken SU-34 på basen.

– Det är en normalstor rysk flygbas. En SU-34 är ett väldigt potent attackflyg och kan man begränsa Ryssland är det bra både ur strategisk och operativ synvinkel för Ukraina. Det är ett sätt att tvinga ryssarna att flytta sina attackflyg längre bort från Ukraina, bort från de ukrainska drönarna, förklarar Stefan Wilson.

40 mil till den ukrainska gränsen

Satellitbilder från Planet visar att det fanns ett stort antal stridsflyg på basen så sent som under onsdagen. Drönarna lyfte från Ukraina, mer än 40 mil från basen, vilket kan ha gett ryssarna tid att flytta åtminstone en del av stridsplanen före attacken.

Karta över flygbasen Marinovka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryckvågen slår mot bostadshuset – här är klippen från attacken mot flygbasen. Foto: Arrowsmap/Telegram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet