SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel måste genast upphöra med bosättningarna och reparera skador, menar ICJ. Foto: SVT

FN-domstolen i Haag: Israeliska bosättningar är olagliga

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella domstolen i Haag (ICJ) yttrade under fredagen att israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark är olagliga.

Israel måste genast upphöra med dessa och reparera skador, menar domstolen.

Den internationella domstolen har funnit att ”Israels förflyttning av bosättare till Västbanken och Jerusalem och Israels upprätthållande av sin närvaro, strider mot artikel 49 i den fjärde Genèvekonventionen”. Domstolen är även oroad över att antalet bosättningar har ökat.

I juli månad har Israel godkänt ytterligare 5 300 bostäder på Västbanken enligt den israeliska aktivistgruppen Peace Now.

Krig mellan Israel och Hamas

Missbrukat makt

Israel har missbrukat sin ställning som ockupationsmakt menar domstolen. De säger att landet annekterat områden och tagit permanent kontroll genom bosättningar.

De 15 domare som står bakom yttrandet menar att det gäller markområden på Västbanken och östra Jerusalem som Israel erövrade i sexdagarskriget 1967. Deras åsikt om de ockuperade områdena kommer efter begäran av FN:s generalförsamling år 2022.

Domstolens ståndpunkt är inte bindande men har stor betydelse politiskt. Det är första gången den internationella domstolen yttrar sig i frågan.

Israel bör kompensera

De israeliska bosättningarna bör genast upphöra menar domstolen. De bör även reparera de skador som uppkommit på områdena, enligt ICJ.

Domstolen menar även att palestinier systematiskt har diskriminerats på de ockuperade områdena.

Enligt domstolen bör alla stater hålla isär staten Israel och de ockuperade områdena. De tycker inte heller att stater bör erkänna ockupationen av palestinska områden.

Netanyhau: ”Felaktigt beslut”

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu reagerar starkt på domstolens besked:

”Israeler är inte erövrare i sitt eget land... Inget felaktigt beslut i Haag kommer att förvränga den historiska sanningen och legaliteten i israelisk bosättning, i alla territorier av vårt hemland, kan inte bestridas”, skriver han på X.

Presidenten på Västbanken, Mahmud Abbas, säger att domstolens åsikt är en ”vinst för rättvisan”, det rapporterar den palestinska nyhetsbyrån Waffa.

Sedan 1967 har över 400 000 israeler bosatt sig på Västbanken.

I ett separat ärende utreds Israel av ICJ efter att Sydafrika anklagat Israel för brott mot folkmordskonventionen.

Fakta: Internationella domstolen

Internationella domstolen i Haag (ICJ) är FN:s högsta domstol och behandlar tvister mellan stater.

ICJ upprättades i och med att FN-stadgan trädde i kraft 1945. Dess domar och beslut är rättsligt bindande för stater som anslutit sig – däribland Israel – men i praktiken är möjligheterna att säkerställa efterlevnad små.

Chefsdomare är för närvarande den amerikanska juristen Joan E Donoghue.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet