Familj i USA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Fouads Youcefi har träffat familjen Berndt – vars sjukvårdsräkningar skulle nått miljonbelopp utan den sjukvårdspolitik som finns i dag. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Fouads USA: Valfrågan som kan avgöra i det ”tysta”

Uppdaterad
Publicerad

Den som lyckas bäst med att mobilisera sina egna väljare vinner valet. Det är många bedömare överens om. Därför kan frågan om tillgång till sjukvård bli en ”tyst” valfråga som i slutändan kan fälla avgörandet.

Sarah och Sean Berndt från Wisconsin är beroende av Seans jobb för den omvårdnad deras dotter Addie får. Addie har Downs syndrom och autism, och familjen hade inte haft råd med all vård och omvårdnad hon behövt utan den sjukförsäkring som de får via Seans arbete som polis.

– Om mitt arbete inte försåg oss med en såhär bra sjukförsäkring så hade jag behövt se mig omkring efter ett annat jobb, säger Sean.

USA-val 2024

För Sarah och Sean är tillgången till vård den absolut viktigaste valfrågan – och de är inte ensamma om att tycka så.

Enligt en opinionsmätning från Gallup ser 79 procent av amerikanerna tillgången till vård som en mycket eller extremt viktig valfråga. Samma mätning uppger att 54 procent av väljarna tycker att Harris har bäst sjukvårdspolitik, medan 44 procent av väljarna föredrar Trumps.

Se mötet mellan familjen Berndt och SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i videon ovan.

Harris och Trumps vallöften om sjukvård

Medicare: Den statliga sjukförsäkringen för pensionärer:

Harris: Har lovat att skydda Medicare för framtidens generation. Vill höja Medicare-skatten för höginkomsttagare. Vill också erbjuda vård i hemmet för Medicare-försäkringstagare.

Trump: Har lovat att alltid skydda Medicare samt att inte höja pensionsåldern.

Reproduktiv hälsa och rätten till abort:

Harris: Vill införa en nationell lag som förbjuder delstater från att införa abortrestriktioner innan ett foster är livsdugligt. Hon har sagt att hon kommer att försvara amerikaners rätt till tillgång på preventivmedel och fertilitetsbehandlingar.

Trump: Har lovat att inte stötta ett nationellt abortförbud. Vill göra IVF-behandlingar gratis.

Affordable Care Act (ACA):

Även kallad Obamacare är ett antal lagar i en sjukvårdsreform som antogs 2010. Den innebär bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukförsäkring för personer som redan har en diagnos, att den statliga sjukfösäkringen för låginkomsttagare (Medicaid) och den för pensionärer (Medicare) utvidgats, och att delstater skapat marknadsplatser för sjukförsäkringar där försäkringsbolagen tvingats konkurrera vilket pressat priserna.

Harris: Har lovat att utvidga och stärka ACA, bland annat genom att låta vård i hemmet ingå i Medicare.

Trump: Har lovat att ersätta Obamacare med ett nytt ”bättre, starkare och betydligt billigare” system, men inte presenterat några detaljer.

Priser på mediciner

Harris: Vill utvidga rätten till låga priser för insulin, och låta federala myndigheter fortsätta förhandla ner priset på andra mediciner.

Trump: Lovat att få bort bristen på vissa mediciner i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet